Çünkü beslenme uzmanları kilo sorunu olan kişilerin durumlarını öğrenmek, ideal kilo içerisinde olup olmadıklarını tespit etmek ve incelemek için özel bir hesaplama yapmak ve buna göre uygun diyet programını kendilerine başvuran kişilere sunmaktadır. Beden kitle endeksi de tam bu aşamada karşımıza çıkan bir kavramdır.

Vücut kitle endeksi nedir?

Beden kitle indeksi olarak bilinen ancak birçok kaynakta vücut kitle endeksi olarak da geçen bu kavram asıl olarak kişilerin ideal kilolarını saptamak için kullanılan özel bir hesaplama yöntemidir. Kişilerin vücut ağırlığının, yani kilosunun boy uzunluğuna göre normal olup olmadığını anlamak ve tespit etmek için her zaman beden kitle endeksi hesaplama yönteminden yararlanılır. Bu sayede kişiler ideal kiloda olup olmadığını anlayarak sonuca göre kilo durumlarına çözüm üretebilmektedir.

Beden kitle endeksi nasıl hesaplanır?

İdeal kilo hesaplama için kullanılan beden kitle indeksinin hesaplama yöntemi oldukça basittir. Hesaplama yöntemine göre vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi sonucunda kolaylıkla beden kitle indeksi hesaplaması yapılır. Bu hesaplama yöntemi sonucuna göre matematiksel bir değer elde edilir. Elde edilen değer ise kişilerin ideal kilo konusunda ne durumda olduklarını gösterir.

Beden kitle indeksi sonuçları

Beden kitle endeksi hesaplama sonuçları kişilerin kilo durumları ile ilgili farklı bilgiler veriyor. Beden kitle endeksi hesaplama tablosuna bakıldığı zaman karşımıza 6 sonuç çıkıyor. Bu sonuçları kısa bir şekilde açıklayabiliriz: Zayıf: İdeal kilo hesaplama yönteminin sonucunun 0 ile 18.4 arasında çıkması ağırlığın boya oranla düşük olduğunu belirtiyor. Sonuç zayıf çıkıyorsa ideal kiloya ulaşmak için kilo alınması gerekiyor.
Normal: Sonucun 18.5 ile 24.9 arasında çıkması ideal kiloda olunduğunu gösteriyor. Bu nedenle beslenme düzenine dikkat edilerek kilonun korunması oldukça önemlidir.
Fazla kilolu: Beden kitle endeksi sonucunun 25 ile 29.9 arasında çıkması kişilerin kilolarının boylarına göre fazla olduğunu gösteriyor. Bu sınıf aralığında beden kitle indeksine sahip olan kişileri farklı sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için gereken tedbirleri almaya başlamalıdırlar.
Şişman (1) : Beden kitle indeksi 30-34.9 arasında ise şişman sınıfına giriyor. İdeal kiloya ulaşmak için zaman kaybetmeden bir diyetisyene başvurmak gerekir.
Şişman (2): Şişmanlığın ikinci seviyesi ise beden kitle indeksinin 35 ile 44.9 arasında olduğu aralıktır. Bu sınıftaki kişilerin kiloları boylarına göre oldukça fazladır. Kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununun önüne geçmek için mutlaka profesyonel bir destek alarak fazla kilolardan kurtulmak gerekiyor.
Şişman (3): Beden kitle indeksinin son sınıflandırması bu aşamadadır. Sonucun 45 ve üstü olduğu tüm durumlar aşırı şişman, yani obez olarak adlandırılır. Acil olarak kişilerin düzenli bir şekilde çaba harcayarak kilo vermesi gerekir.
Beden kitle indeksinizi hesaplamak ve ideal kilonuzu öğrenmek için kadinloji.com adresini ziyaret edebilirsiniz. https://kadinloji.com/ sitesi üzerinden kilo hesaplamanızı yapabilir ve net sonuçlara ulaşabilirsiniz.