Depoda malzeme elleçleme sürecinde stoklama, yükleme ve taşıma gibi uygulamaları kolaylaştırıp hızlandırmak adına kullanılan farklı depo ekipmanları vardır. Bu ekipmanlarının her birinin amacı ortak olsa da kullanım alanları değişebilmektedir. Bunlardan birkaçını sizler için toparladık.

1.Forklift

Forkliftler çeşitli malzemeleri ön kısmında bulunan çatallarıyla kaldırabilen ve sık sık yükleme/boşaltma ve istifleme uygulamalarında kullanılan bir çeşit makinedir. Forklift asansörleri standart veya tripleks olarak 2 farklı şekilde gereksinimlere göre tercih edilebilir. 4 farklı motor türü vardır; akülü (elektrikli) forklift, dizel forklift, lpg/benzinli forklift.

2. Transpalet

Manuel veya akü enerjisiyle çalışabilen malzeme taşımasında kullanılan bir depo ekipmanıdır. Transpaletler insan gücüyle taşınamayacak veya fiziki olarak taşıması zor malzemelerin teslimat ve yükleme süreçlerini kolay ve hızlı bir hale getirir. Daha az güç harcanarak fazla yükün kolaylıkla taşınmasını sağlayan akülü (elektrikli) transpalet manuel olanlara göre daha fonksiyoneldir.

3. Yük Çekme Makinesi

Transpaletin yetersiz olduğu ağır yüklerin taşınmasında kullanılır. Tek seferde 3 tonluk yük kaldırabilen yük çekme makineleri, yüksek verim alınabilmesinde oldukça faydalıdır.

4. Yüksek Seviyeli Sipariş Toplayıcı

Sevkiyat işlemlerinin öncesinde ürünler hazır hale gelecek şekilde sipariş toplanır. Özellikle depo alanında yüksek raflara ulaşabilmek adına yüksek seviyeli sipariş toplayıcı çalışır. Bu ekipmanlar genelde yükselebilen bir platforma sahiptirler ve eş zamanlı olarak operatör kabini de yükselip alçalabilmektedir.

5. Sabit Çatallı Veya Yükselebilen Çatallı Sipariş Toplayıcılar

Yatak olarak geniş bir menzile sahip olan bu araçlarda, operatör kabini yükselmez ve operatör yalnızca sipariş toplayıcı çatalıyla malzemeleri raflardan toplayabilmektedir.

6. Turret Truck (Dar Alan Sipariş Toplayıcılar)

Yüksek ve raf aralıkları çok dar olan depo alanlarında kullanılır. Özellikle hareketin kısıtlı olduğu  alanlarda kullanılan turret truck, 14 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir.

7. Reach Truck (Yan Forklift)

Hem yüksek raflara ulaşabilen hem de dar raflara kolaya erişebilen Reach Trucklar, yatak yönde yengeç yürüyüşü olarak da bahsedilen şekilde hareket ederler. Farklı uygulamalara göre dar şaseli ve standart şaseli olmak üzere farklı opsiyonları vardır. Çok ağır yüklerde ise özel reach trucklar sunulmaktadır.

En kaliteli ve bütçenize en uygun depo ekipmanlarına göz atmak için  https://www.truck1.com.tr/  sayfasına bir göz atabilirsiniz.