Karaman’da sağlık sektörünün öcülerinden Özel Karaman TIP Merkezi, Nistagmus adı verilen istemsiz göz hareketlerini ölçmek için kullanılan bir yöntem olan VNG (videonistagmografi) testini bünyesine katarak hizmet vermeye başladı.

VNG (VİDEONİSTAGMOGRAFİ) NEDİR?

Videonistagmografi (VNG), Nistagmus adı verilen istemsiz göz hareketlerini ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde yüksek teknoloji ürünü olan video görüntülerini işleyen aygıtlar ile göz hareketleri bilgisayara kaydedilir, analiz edilir ve özellikleri ayrıntılarıyla rapor edilir. Daha önceki sistemlere kıyasla istemsiz göz hareketlerini çok daha hassas, eksiksiz ve doğru olarak ölçer, hastaya hiç zarar vermez.

Test işlemleri tamamlandıktan sonra baş dönmesi ve denge bozukluklarının sebebinin iç kulakta mı yoksa beyinde mi olduğunu, hastanın tıbbi öyküsü, fizik muayanesi, VNG ve diğer test sonuçlarıyla birlikte değerlendirilerek ortaya koyulur ve uygun tedavi düzenlenir.

Videonistagmografi hekimin baş dönmesi ve denge bozukluklarına sebep olan hastalıkları birbirinden ayırt etmesine ve doğru tanı koymasına çok önemli katkılar sağlar. VNG testi  30-60 dakika arasında sürmektedir ve aynı gün içerisinde sonuç raporu hazırlanmaktadır.

VNG TESTİ VERTİGONUN TEDAVİSİ İÇİN EN GÜVENİLİR YÖNTEM

Kanallar içindeki sıvı hareketinde var olan problemler normal filmle, tomografi ya da MR ile gösterilemez. Doğru teşhis için ayrıntılı öykü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından detaylı kulak, burun ve boğaz muayenesini takiben iç kulak denge sisteminden kaynaklanan baş dönmesinin ve denge bozukluğunun nedenini araştırmak için işitme ve denge fonksiyonları ile ilgili detaylı testler yapılabilir. Videonistagmografi (VNG) testi en güvenilir test olarak, Vertigo hastalığında uygun tedavinin seçilmesine yardımcı olmak için kullanılmaktadır.

VNG TESTİ NASIL YAPILIR?

Temel olarak VNG bazı uyaranlar sonucunda ortaya çıkan göz hareketlerinin değerlendirilmesi ve kaydedilmesine dayalı bir grup test bataryasıdır. VNG testinde hastaya üzerinde kamera bulunan bir gözlük takılır. Bu gözlük sayesinde hastanın çeşitli görsel ve vestibüler uyaranlar sırasındaki göz hareketleri takip edilir ve bilgisayar ortamında kaydedilir. Daha sonra elde edilen bilgiler bilgisayar ortamında ODYOLOG tarafından analiz edilerek baş dönmesi hakkında çok önemli bilgiler elde edilir.

TESTLERDEN ÖNCE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

•Testten 48 saat önce alkol, uyuşturucu ve baş dönmesini azaltıcı ilaçlar alınmamalıdır.

•Son birkaç saat yemek yenmemeli, çikolata, kola, kahve, demli çay içilmemelidir.

•Yüze kullanılmış olan makyaj ve yüz kremi temizlenmelidir.

•Eğer gözlük kullanıyorsa gözlükleri yanında olmalıdır.