Koronavirüs pandemisi nedeniyle son dönemde oldukça sık duyulmaya başlanan bir test haline gelen Antikor testi, Özel Karaman Tıp Merkezinde uzman doktor kadrosu ve deneyimli ekibi ile 7 gün 24 saat Covid IgG ve Covid IgM testleri yapılmakta.

Randevu ve detaylı bilgi için 0338 212 88 33 numaralı telefondan bilgi edinebilirsiniz.

ANTİKOR TESTİ NEDİR?

Bağışıklık sisteminin bir parçası olan ve vücuttaki yabancı maddeler ile savaşan Y şekilli proteinlere antikor ya da tıbbî adı ile "immünoglobulin" denir. Antijen olarak bilinen bu yabancı maddeler, herhangi bir bakteri, virüs ya da kimyasallar olabilir. Yabancı maddeler için üretilen her bir tür antikor benzersizdir ve antijen üzerindeki yapıyı tanımak için kullanılmaktadır. Böylece antikorlar, antijenleri vücuttan atmak için onlara bağlanır ve bağışıklık sistemi için kompleksler oluşturmaktadırlar.

Kendisine antikor testi yapılmak istenen pek çok hasta antikor testi ne demek sorusuna yanıt aramaktadır. “Seroloji testi” adı verilen antikor testi, kişiden alınan kan örneğinde belirli bir antikorun varlığının saptanması ya da varsa miktarının belirlenmesi işlemidir. Bazı antikor testleri belirli bir antikor türüne odaklanır. Örnek vermek gerekirse, en çok yapılan antikor testleri IgM, IgG ve IgE'dir.

Antikor testlerinin yapılma amacı en genel şekli ile şunlardır:

Belirli bir mikroorganizmaya karşı gelişen bağışıklık durumunu değerlendirmek,

Belirli bir enfeksiyonun seyrini izlemek,

Bulaşıcı bir antijene maruz kalma durumunu değerlendirmek,

Transfüzyon reaksiyonu ya da nakledilen bir organın vücut tarafından reddedilme nedenlerini araştırmak,

Alerji, hepatit, HIV, karaciğer hastalıkları, frengi, lupus, tiroid ya da otoimmün bozukluklardan kaynaklanan problemleri teşhis etmek.