Her 44 doğumda bir otizmli çocuk doğduğuna değinen Çocuk Gelişimci Şenay Öncan, anne ve babalara otizm spektrum bozukluğu hakkında bilgiler verdi.

Otizmin görülme sıklığının gittikçe arttığına vurgu yapan Öncan, yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Her 44 doğumda bir otizmli çocuk doğuyor ve görülme sıklığı git gide artıyor. Otizm spektrum bozukluğu, sosyal etkileşimde ve iletişimde yetersizliklerle, sınırlı ilgilerle ve yinelenen davranışlarla kendini gösteren nörogelişimsel bir bozukluktur. Peki anne ve babalar olarak bizler çocuğumuzda hangi davranışları görürsek otizmden şüphe etmeliyiz ve bir uzmandan yardım almalıyız?

Eğer çocuğumuzda göz teması yoksa, yani hiç yok denilecek kadar azsa, ismine tepki vermiyorsa, jest ve mimiklerini yerinde kullanmıyorsa, kendi halindeyse, yaşıtlarına karşı ilgisizse, uygun akran ilgisi geliştiremiyorsa, insanların yüzlerinden ziyade üzerindeki eşyalara nesnelere odaklanıyorsa ilgisini oraya yöneltiyorsa, taklit yapamıyorsa ve bence taklit en önemli belirtisi otizmin, duygularını paylaşamıyorsa, takıntılı olduğu nesne veya nesneler varsa, oyuncakları işlevsel oynamıyorsa, ışıklı hareketli şeylere ilgisi var ve bu gibi belirtiler varsa otizmden şüphe etmeliyiz ve bir uzmandan destek almalıyız. Bu süreçte uygun bir rehabilitasyona yönlendirme sürecinde size destek olmamızı istiyorsanız randevu oluşturabilirsiniz.”

Adres: Mansurdede Mah. Atatürk Bul. 76. Sokak Karaman İş Merkezi, D:No:1/32, 70200 Merkez/Karaman

Randevu ve detaylı bilgi için: 0553 651 17 70