Rize merkeze bağlı Hamidiye mahallesinde altı aile, beş gündür başlayan toprak kayması ve evlerinde oluşan çatlak yüzünden evlerini boşalttı.

Rize’de beş gündür yağan aşırı yağmur sel ve heyelanları peşinde getirdi. Rize il merkezine bağlı Hamidiye mahallesinde yaşayan mahalle sakinleri yağmurla beraber başlayan evlerinde çatlaklar yüzünden 50 yıldır yaşadıkları evlerini boşaltmak zorunda kaldı. Yaklaşık 300 metre bir alanda oluşan yarıklar mahallenin aşağıya doğru inme riskini gösterdi.

“GÜNDEN GÜNE BU ÇATLAKLAR BÜYÜYOR”

Mahalle sakini ve toprak kayması yüzünden mağdur olan İbrahim Yıldırım, beş gün yağan yağmurun ardından toprakta 30 santimlik yarıklar olduğunu söyleyerek; “İlk önce küçük bir çatlak olmuştu. Günden güne bu çatlak büyüyerek tüm ev boydan boya yarıldı ve yaşanamaz hale geldi. Tüm başvurduğumuz yerler bize henüz dönüş yapmadı, devletten yardım bekliyoruz. Bu evlerin çatlaması ve toprak kaymasını hemen aşağı tarafta yapılan yol inşaatına bağlıyoruz. Gündoğdu-Veliköy arasındaki yolda üç yıldır çalışma yapılıyor. Gece gündüz burada iş makineleri çalışıyor, bununda neden olabileceğine inanıyorum” diye konuştu.

“EVLER BOŞALTILDI”

Evinde çatlak oluşan bir diğer mahalle sakini Ali Bey Yıldırım, git gide çatlakların çoğaldığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an evim 15 santim aşağıya doğru battı. Bu batma devam ediyor. Gerekli yerlere bildirdik. Evleri boşaltmamız gerektiğini söylediler. Bizim mağduriyetimiz nasıl giderilecek bilmiyoruz. Yaklaşık 100 metre sağ tarafta 100 metre sol tarafta yarıklar oluştu. Bu yarıklar günden güne açılıyor. Önce Gündoğdu’da bir afet olmuştu. O zaman bu evler ve arazi de bir afet yaşanmadı. Aşağıdaki yol çalışmasının bu afete etkili olduğunu düşünüyoruz. Şu an burada altı hane risk taşıyor ama aşağıdaki hanelerde tehlike altında. Yardım bekliyoruz.”