Her 10 çocuktan ikisinin obez olduğu bildirildi.

İnegöl Belediyespor tarafından genç sporculara yönelik “Çocuklarda Obezite ve Beslenme” konulu seminer düzenlendi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tatar’ın konuşmacı olduğu seminere Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Belediyespor bünyesinde bulunan spor dalları ile ilgilenen sporcular katıldı. Aktaş, “Çocuk, sabahtan akşama kadar okula giden, gece yarısına kadar ders çalışan, ondan sonra da monoton bir hayatla ot gibi yaşayan biri falan değildir. Böyle bir çocuk hayal edilemez. Çocuk, oyun oynayacak, tiyatro kursuna gidecek, değişik faaliyetler içerisinde olacak. Maalesef futbolcu olabilmek uğruna nice gençlerin heba olup gittiğini görüyoruz. Türkiye’de 150 tane profesyonel futbol kulübü var. 4 bin 500 civarında futbolcu var. İnegöl’de sadece futbol ile alakalı hedef koyan binlerce çocuk var. ‘Bir spor dalından ileride büyük paralar kazanır’ düşüncesinde olur veya çocuklarınızı futbola yönlendirirse onlara büyük kötülük yaparsınız. Çocuklarımızı, sosyalleşmek ve beden sağlığı için spora teşvik etmek lazım. Her spor dalı usulüne uygun yapılmazsa, zararları olabilir. Belediyespor bünyesinde açılan spor dalları ile ilgilenen 700 civarında sporcumuz var. Bunun daha da artması lazım” dedi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tatar, vücut ağırlığında ve vücuttaki yağ oranındaki artışın obezite olarak tarif edildiğini belirtti. Türkiye’de her 10 çocuktan ikisinde obezite görüldüğünü ifade eden Tatar, şişmanlığın doğuştan değil sonradan geliştiğinin altını çizdi.

Obezitenin yanlış beslenmeden kaynaklandığını ifade eden Dr. Tatar, son yıllarda çocukların hareket azlığı yüzünden obez olduklarını iddia etti. Fazla kalorinin obeziteye sebebiyet verdiğini anlatan Tatar, günümüzde çocukların süt, yoğurt gibi ürünler yerine, zararlı olan gazlı içecekleri tükettiklerini söyledi. Cips, patates gibi ürünlerin çocukların adeta ana öğünü haline geldiğine dikkat çeken Dr. Tatar, düzensiz beslenme denilen fast-food beslenme şeklinin arttığını belirtti.

10 çocuktan ikisinin obez olduğunu Tatar, “Diğer öğünde ise fazla tüketiyorlar. Bu yüzden vücut dengesi bozuluyor. Kısa mesafeleri araçla gidiyorlar. Merdiven yerine asansör kullanıyorlar. TV karşısında otururken hem hareket etmiyorlar, hem de abur cubur tüketiyorlar. Bunların hepsi obeziteye sebebiyet veriyor. Ayrıca yoğun eğitim çocuklarda strese yol açıyor. Okullardaki beden eğitimleri yetersiz kalıyor” dedi.