Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları istila etmeleri veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile (metastaz) sonuçlanabilir. Akciğer kanserinin en sık nedeni uzun süreli olarak tütün dumanına maruz kalmak olmakla beraber, tüm akciğer kanserli hastaların %15'e ulaşan bir oranı sigara içmeyenlerden oluşmaktadır. Akciğer kanseri birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu nedenler arasında; genetik faktörler, radon gazı, asbest ve hava kirliliği gibi faktörler sorumlu tutulmaktadır.
Akciğer kanseri yüzde 90-95 oranında sigara kullanımı ile ilişkili bir kanserdir. 20. yüzyıl ortalarından itibaren akciğer kanseri tüm dünyada çok hızlı bir artış göstermiştir. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında, erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türüdür. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyon ölüme neden olmaktadır. Tüm dünyada kanser olgularının yüzde 12,8'inden ve kanser ölümlerinin yüzde 17,8'inden akciğer kanseri sorumludur.
İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ali Rıza Altunsoy yaptığı açıklamada "Akciğer kanseri hakkında toplumu bilinçlendirmek amacıyla 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü olarak kutlanmaktadır. Bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Hastalığa yakalanmamak için özellikle sigaradan uzak durulması ve sigara dumanına maruz kalınmaması gerekiyor. Biz de bu duruma katkıda bulunmak adına kapalı alanlarda sigara içilmemesi için Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde gerekli denetimleri yapıyoruz. Çünkü sağlıklı yaşama konusunda halkımızı bilinçlendirmek ve buna ortam sağlamak başlıca görevlerimiz arasındadır." dedi.