Distoni (kasların istem dışı hareket emesi) hastalığı ile 27 yıldır mücadele eden 61 yaşındaki hasta, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde takılan beyin pili ile sağlığına kavuştu.

Muğla’nın Ortaca ilçesinde yaşayan 2 çocuk annesi 61 yaşındaki emekli ebe Hamide Okur, 27 yıldır distoni hastalığı ile mücadele ediyordu. Hastane hastane gezen ve titremelerinin yanında denge problemi de yaşayan hasta, ilaç tedavisinden bir sonuç alamadı. Tekerlekli sandalye ile yaşamına devem eden ve bir refakatçiye ihtiyaç duyan Okur, bu nedenle sosyal yaşamdan da uzaklaştı.

Tüm ilaç tedavisine rağmen iyileşmeyen Hamide Okur, cerrahi operasyon için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tanju Uçar ve Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sibel Özkaynak tarafından takibe alınan hastaya beyin pili takılmasına karar verildi. Yaklaşık 10 saat sürem operasyonla Hamide Okur’un vücuduna beyin pili takıldı. Bu pil vasıtasıyla beynine de hareketlerini olumsuz yönde etkileyen bölgelere ince elektrotlar yerleştirildi.

"TİTREMELERİMİ KONTROL EDEMİYORDUM"

Sağlığına yavaş yavaş kavuşmaya başlayan Hamide Okur çok mutlu olduğunu belirterek, "Ameliyattan önce ense kasılmam arttı, denge sorunum vardı. Titremelerim artıyor, söylenenleri yanlış anlıyordum. Titremeleri kontrol edemiyordum. İlaç tedavilerim sonuç vermedi. Beyin pili takılmasına karar verdim. Yapılan işlemden sonra hareketlerim arasında epeyce fark olduğunu hissediyorum. Kendime güvencim arttı" dedi.

"HER YERE TEKERLEKLİ SANDALYE İLE GİDİYORDUK"

Hamide Okur’un oğlu Bülent Yıldırım ise annesinin refakatsiz hiçbir yere gidemediğini kaydederek, "Her yere tekerlekli sandalye ile gidiyorduk. Annemin dengesi çabuk kayboluyordu. Pilin takılmasından sonra annem sağlığına kavuştu. Şuna kendini kontrol edebiliyor" diye konuştu.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE İLK KEZ YAPILDI

Operasyon hakkında bilgi veren Prof.Dr. Tanju Uçar, Hamide Okur’un uzun yıllar distoni hastası olduğunu ve ilaç ve destek tedavisi gördüğünü kaydetti. Okur’un rahatsızlığının artması ve hareketlerinin kontrol altına alamaması nedeniyle hastaneye başvurduğunu dile getiren Prof. Dr. Uçar, "Hastamıza tıp dilinde beyin pili diye bilinen işlemi uyguladık. Bu işlemin özelliği ameliyatın akşamında sonuçlarını almaya başladık" dedi.

Bu operasyonun AÜ Hastanesi’nde ilk kez yapıldığını aktaran Prof.Dr. Uçar, "Son yıllarda popüler olmaya başlayan bir uygulama beyin pili. Beyin pili, parkinson, distoni, tremor, psikiyatri hastalıkları tedavisinde yaygınlıkla kullanılıyor. Ülkemizde birkaç merkezde yapılıyor. Biz de hastamıza bu işlemi uygulamak için uzun süren bir hazırlık yaptık. Ciddi bir teknolojik at yapı gerektiriyor. Bu uygulama hasta uyanıkken yapılıyor ama biz hastanın fazla titremesinden dolayı uyutularak yapıldı. Vücuda yerleştirdiğimiz pil ile beyinde sorunlu olduğunu belirlediğimiz bölgeye ince elektrotlar yerleştiriyoruz. Pil beynin içinde değil, vücudun içindedir. Bu pil, elektriksel uyarmaları düzenliyor. Etkisini hemen gösteriyor" ifadelerini kullandı.

SGK ÜCRETİ KARŞILIYOR

Distoni hastalarında yavaş yavaş sonuçlar aldıklarını ifade eden Prof.Dr. Uçar, "Hastamız operasyonun ardından rahatsızlığının yüzde 90 geçti şikayetlerim dedi. Uygun yere, uygun elektrotu koyduğumuz zaman titreme azalıyor. Yüzde 80 düzelme oluyor hastada. Bu erken dönemde olabildiği gibi, haftalar içinde de beklenir" dedi. Prof. Dr. Uçar operasyonun yaklaşık 10 saat sürdüğünü belirterek, hedef noktayı buluncaya kadar işleme devam ettiklerini kaydetti. Takılan pilin ortalama 7 yıl ömrü olduğunu kaydeden Prof.Dr. Uçar, elektrotların süresinin ise hasta yaşadığı sürece devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Uçar, operasyonun 30 ile 40 bin TL’ye mal olduğunu aktararak, ücretin SGK tarafından karşılandığını belirtti.

İLAÇ DEĞİL CERRAHİ

Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sibel Özkaynak, distoni hastalığının yüzbinde bir veya beş görülme sıklığının olduğunu ifade ederek, tedavinin ilaçla değil cerrahi operasyonla olduğunu kaydetti.