BOLU (AA) - Bolu'nun Karacasu beldesinde gerçekleştirilen "3. Bolu Acil Buluşması"nda Marmara ve İç Anadolu bölgelerinden 350'nin üzerinde acil tıp uzmanı bir araya geldi.

Etkinlik, TV sunucusu Ali İhsan Varol'un "Kelime oyunu" isimli yarışmasıyla başladı. Yarışmanın ardından açılış konuşması yapan ATUDER Genel Başkanı Başar Cander, derneğin çalışma sistemi ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Toplantıda, acile gelen hastanın klinik önceliğinin saptanarak ilgili acil ünitesine yönlendirilmesi, acilde solunum yolu şikayetleri ve çözümleri, tanı ve teşhis safhasında görüntüleme teknolojileri ve uygulamaları katılımcılara anlatılarak, bunun yanında hastanın kalp ve solunum yoluyla yeniden hayata döndürülebileceği İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursları da verildi.

"Sağlıkta şiddete karşı toplum bilinçlenmeli"

ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bolu buluşmalarının kendileri için önemli olduğunu ifade ederek, ATUDER'in çalışanları, uzmanları, üyeleri ile yakın bir ortam kurduklarını ve acil tıbbın sorunlarını paylaşma imkanı bulduklarını belirtti.

Türkiye'deki en önemli problemin acil servislerdeki şiddet olayları olduğuna vurgu yapan Cander, buna karşı getirilen uygulamaların yeterli olmadığını savundu.

Cander, "Sağlıkta şiddete karşı toplum bilinçlenmeli. Nasıl bir hakime, avukata, savcıya el kaldırmıyorsa doktora da el kaldırmaması gerektiğini anlamalıdır. Çünkü orada hayatını kurtarmaya çalışan bir ekip var" dedi.

Sağlık Bakanlığının çok doğru bir adım atarak sağlık hizmetleri ile acil sağlık hizmetleri gibi iki ayrı bölüm açtığını anlatan Cander, şöyle dedi:

"Ancak bu acil sağlık hizmetleri bizim beklediğimiz şekilde oluşturulmadı. Acil sağlık hizmetlerinin acil servisleri de içerecek şekilde bir global bakış açısına ihtiyacı var. Bunun bütün diğer hizmetler arasında da bambaşka bir yerinin olması gerekiyor. 100 milyondan fazla insanın başvurduğu, birçok kişinin hayatını kaybettiği ve bir çok kişi için unutulmaz bir yer olan acil servisler ülke gündeminde çok daha ön plana çıkmalı. Aciltıp çalışanları ve onların sorunlarının mutlaka acil eylem planı içinde ilk aşamada gündeme getirilmesi gerekiyor."

Acil çalışanlarının çok ciddi sıkıntıları bulunduğunu aktaran Cander, bunların ortadan kaldırılması için çalışma içinde olduklarını dile getirdi.

Güneydoğu'da görev yapan çalışanlar

Güneydoğu'da yaşanan terör olayları nedeniyle çok sayıda aciltıp çalışanının bölgeye geçici görevle gittiğini anımsatan Cander, "Bunlar çok kolay şeyler değil. Acil tıbbın tek sorunu özlük hakları değil şiddet ve çalışma güvenliği de çok önemli. Çalıştığımız ortamlar da önemli. Bunun bir parçası olarak hizmet verirken kendimizi korumada çok dikkatli olamayabiliyoruz. Kendimizi daha iyi korumamız gerekiyor. Müdahalenin, ilk yardımın, acil müdahalenin ilk kuralı kendi güvenliğinin sağlanmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Zafer Göder