Karaman’da 11 Mart Pazar günü 15 Temmuz Aktekke Demokrasi Meydanında, Dünya Böbrek günü nedeni ile farkındalık oluşturmak ve bu arada vatandaşları Organ Nakline teşvik etmek amacı ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Sakatlar Derneği Başkanı ve aynı zamanda Organ Nakli Karaman Gönüllü Koordinatörü Ercan Çalışkan tarafından organize edilen etkinliğe Basının dışında fazla ilgi gösterilmese de, etkinlik kapsamında böbrek sağlığı için su içilmesini tavsiye için vatandaşlara su dağıtıldı.

Bu arada, Gazeteciler Ahmet Küçükcicibıyık başta olmak üzere eşi Yasemin Küçükcicibıyık ve Önder Demirkollu stanttaki görevlilere organlarını bağışlayarak kampanyaya destek oldular.

Etkinlik kapsamında alanda omzunda yapay bir kalp ile gezen 34 yaşındaki Kemal Çelebi ile yaptığımız görüşmede, Çelebi 2016 yılında Ercan Çalışkan ile tanıştığını ve elinden tutarak kendisinin de kalp nakli olduğu Akdeniz Üniversitesi’ne götürerek yapay kalp takılmasına yardımcı olduğunu ve yaklaşık 3 yıldır yapay kalp ile yaşadığını, Kalp nakli için Kırmızı bültende bugüne kadar beklediğini belirtti ve Karamanlıların Organ Nakli konusunda daha duyarlı olmalarını istedi.

Kemal Çelebi yaptığı açıklamada, “Her şey nakille bitmiyor, bazı sorunlar var, örneğin, nakil sonrasında daha önceleri ücretsiz olan nakil hastalarının uyum için kullandığı bir ilaç için şu günlerde kutu başı 20 TL katkı payı alınıyor. Hastalar bu durumda ayda 300-400 TL ilaç için para ödemek zorunda kalıyor ve bu da vatandaşlara ayrı bir külfet oluyor. Yetkililerin bu konuya bir çözüm bulmaları gerekir.” dedi. 

Ercan Çalışkan’da, “Karaman’da birçok hastaya yardımcı oldum ve Akdeniz Üniversitesi’nde birçok hastamıza organ nakli yaptırdım. Kemal kardeşimiz de kalp nakli için sıra bekliyor, yapay kalp ile yaşamak durumunda şu anda ve yaklaşık 3 yıldır da bu cihaz ile yaşıyor. Vatandaşlarımızın Organ Bağışı konusunda daha duyarlı olmalarını istiyoruz.” dedi.