1947 yılından itibaren verem hastalığı konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa dikkat çekilmesi amacıyla 2-8 Ocak tarihleri arasında kutlanan Verem Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle, Karaman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından basın açıklaması yapıldı.

Verem (Tüberküloz) hastalığının halen dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunun altı çizilen açıklamada:

“Verem Eğitim ve Propaganda Haftası verem hastalığı konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa dikkat çekilmesi amacıyla 1947’den beri kutlanmaktadır. Verem (Tüberküloz) hastalığı halen dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2020 yılında; 10 milyon yeni verem hastası ortaya çıkmış, 1,5 milyon kişi verem hastalığından hayatını kaybetmiştir. Tüberküloz dünya genelinde en çok ölüme neden olan 13. nedendir. Tek bir enfeksiyon ajanından olan ölümün de COVID-19’dan sonra ikinci sıradaki nedenidir. Ülkemizde 2020 yılında Verem Savaşı Dispanserlerine kayıtlı toplam hasta sayısı 8,925’dir” denildi.

“VEREM HASTALIĞI SOLUNUM YOLUYLA BULAŞAN BİR HASTALIKTIR”

Verem hastalığının solunum yoluyla bulaştığının vurgusu yapılan açıklamanın devamında ise:

“Verem hastalığına neden olan Mycobacterium tuberculosis isminde bir basildir. Verem hastasının öksürmesi sonucu ortama yaydığı mikrobun sağlıklı kişi tarafından solunması ile bulaşan hastalık, ortak eşyalardan geçmez. Hastaların çoğunda tedavi başlandıktan sonra 2-3 haftada bulaşıcılık yok olur. Irsi (kalıtsal) bir hastalık değildir. Hastalığın belirtileri; tedavilere yanıt vermeyen uzamış öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybıdır. Hastalığın tanısı balgam incelemesinde mikrobun görülmesi ile konur” ifadelerine yer verildi.

“VEREM TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR”

Açıklamanın devamında ise şunlar kaydedildi:

“Yeterli ve düzenli tedavi ile günümüzde verem hastalığının tedavisi %95-99 oranında şifa ile sonuçlanmaktadır. Verem hastalığının tedavisi ayaktan Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tedavi 6-9 ay sürer. Hastanın ilaçlarını düzenli gözetim altında her gün alması şarttır. İlaçlar düzenli kullanılmadığında ilaçlara karşı direnç gelişir ve tedavi zorlaşır.

Verem hastalığından korunmanın en etkin yolu hastanın erken tespiti ve tedavinin başlanmasıdır. Verem aşısı bebeği ağır seyredebilecek hastalıktan korur.”