Mersin’de yaşayan ve 8 aylık asker olan 26 yaşındaki Seçkin Dur, lenf bezi kanseri olan 22 yaşındaki kardeşi Semih Dur’a iliğini bağışlayacak. Seçkin Dur, kardeşinin sağlığına kavuşmasından sonra vatani görevine kaldığı yerden devam edeceğini söyledi.

Mersin’in Anamur ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki Semih Dur, 2 yıl önce halsizlik ve baş ağrısıyla gittiği hastanede lenfoma olduğunu öğrendi. Acil kök hücre nakli yapılması gerektiğini söylenen uygun merkez aramaya başladı. Dur, bir yakının tavsiyesi ile Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Adem Tolunay Talasemi ve Kan Hastalıklar Bahadır Kalaycı Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi’ne başvurdu. Önce ilaç tedavisi yapılan Semih Dur’a 2013 yılında gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından Doç Dr. Erdal Kurtoğlu ve ekibi tarafından kendinden kök hücre nakli gerçekleştirildi.

ASKER KARDEŞTEN İLİK NAKLİ

Yaklaşık 1 yıllık sağlıklı dönemin ardından Semih Dur yeniden hastalandı. Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu, Dur’a sağlığına kavuşabilmesi için bu kez başkasından ilik nakli yapılması gerektiğini belirtti. Uygun ilik için verici aranmaya başladı. Bu sırada Balıkesir Erdek Mayın Fili Komutanlığı’nda 8 aylık er olan ağabeyi Seçkin Dur, askerlik görevinden izinli olarak kardeşine ilik vermek için Antalya’ya geldi. Ağabey Dur’a yapılan tetkiklerde iliğin yüzde yüz uyumlu olduğu belirlendi. Birkaç gün içinde ağabey Seçkin Dur’dan alınan ilik, kardeşi Semih Dur’a nakledilecek.

"HASTALIK TEKRARLADI"

Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Adem Tolunay Talasemi ve Kan Hastalıklar Bahadır Kalaycı Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu, Semih’in lenfoma (lenf bezi kanseri) olduğunu, hastaya 2013 yılında otolog(kendinden olan) kök hücre nakli yapıldığını hatırlatarak, şimdi ise allojonik (başkasından olan) kök hücre nakli yapılacağını söyledi. Otolog naklin ardından Semih’in 1 yıla yakın süre sağlıklı şekilde hayatını devam ettirdiğini aktaran Doç.Dr. Kurtoğlu, "Birkaç ay önce hastalık yeniden tekrarladı. Bu işin doğasında var. Biz de kalıcı bir iyileşmeye elde edelim diye nakil yapmaya karar verdik. Bu noktada ağabey Seçkin Dur ilik vermek için gönüllü oldu" dedi. Normal gibi görünse de nadiren de kardeşlerin bile birbirlerine ilik vermediğini kaydeden Doç.Dr. Kurtoğlu, ağabeyinin bağışlayacağı ilikle Semih’in sağlığına kavuşacağını belirtti.

"BUNDAN BÜYÜK MUTLULUK YOK"

Kardeşine ilik vermek için Balıkesir Erdek Mayın Fili Komutanlığı’ndaki askerlik görevinden izinli gelen 26 yaşındaki Seçkin Dur, kardeşinin sağlığına kavuşması için 3 yıldır mücadele ettiklerini söyledi.Kardeşine kendinden yapılan naklin sonuç verdiğini dile getiren ağabey Dur, "Dünyada bir çok hasta ilik bekliyor. Uyumlu ilik bulunamadığı için hayatlarını kaybediyor. Ama benim iliğim kardeşime yüzde yüz tuttu. Verici oldum. Bundan büyük mutluluk yok" dedi. 8 aylık asker olduğunu aktaran Seçkin Dur, "Kardeşime ilik vermem için gerekli tetkikler yapıldı. Komutanların izinlerimi aldı. Kardeşime ilik verdikten sonra vatani görevime geri döneceğim. İnşallah kardeşim de sağlığına kavuşacak" şeklinde konuştu.

"İNŞALLAH HASTALIĞI YENECEĞİM"

Lenfoma nedeniyle zor dönemler yaşadığını ifade eden Semih Dur ise, "Hastalığı yenmeye çalışıyorum. İnşallah yeneceğim. Sağlığıma kavuşacağım için çok mutluyum. Allah ağabeyimden razı olsun. Sağlığıma kavuşunca ağabeyimle güzel bir iş kuracağız. Sonra da evleneceğiz" dedi.