Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, “Yapılan bilimsel araştırmalar, ağız ve diş sağlığı sorunlarının kalp, kemik ve üst solunum yolu hastalıkları gibi sistemik hastalıklara yakalanma riskini artırdığını, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğumuna neden olduğunu ortaya koymuştur” dedi.

2010 yılı TÜİK verilerine göre de 7-14 yaş grubunda son 6 ay içerisinde geçirilen hastalıklar sıralamasında ilk sırayı yüzde 23,9 ile ağız ve diş hastalıklarının aldığını vurgulayan Öner Nergiz, “Benzer bir durum 0-6 yaş için de geçerlidir ve en sık görülen ilk 5 hastalık arasında ağız ve diş sağlığı sorunları yer almaktadır. Oysa ki alınacak basit koruyucu önlemlerle ağız ve diş sağlığı konusunda yaşanacak problemlerin oluşmadan önlenmesi mümkün olabilmektedir. Diş çürüklerinden korunmada diş fırçalama, düzenli ve sağlıklı beslenme, diş hekimi kontrolü ve florür kullanımı çok önemlidir. Florürün, çürük oluşumunu önleyici etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çocuklarda çürük riskinin yüksek olduğu dönemlerde ve okullarda uygulanacak en uygun koruyuculardan bir tanesidir. Bu nedenle Amerika, Kanada, Avustralya ve bazı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede uzun yıllardan beri florür uygulanmaktadır” diye konuştu.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’nın 2014-2015 eğitim öğretim yılında 60 ayını doldurmuş ana sınıfı öğrencilerine yönelik ağız ve diş sağlığı farkındalık eğitimleri ve tarama faaliyetleriyle birlikte florürlü vernik uygulama çalışmaları planladığına değinen Nergiz, “Bu kapsamda, müdürlüğümüzce bir diş hekimi ve eğitimli yardımcı sağlık personelinden oluşan ekiplerle İlimizdeki tüm ilkokul öğrencilerine ağız ve diş sağlığı taraması, 60 ayını doldurmuş ana sınıfı öğrencilerine de ağız ve diş sağlığı taramalarının yanında flor vernik uygulaması yapılacaktır” şeklinde konuştu.

Halk Sağlığı Müdürü Nergiz, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında halkın dikkatini çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla Yavuz Selim Meydanı’nda afiş, broşür ve ilgili materyaller dağıtmak üzere stant kurulacağını söyledi.