Karaman İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada;''0-6 Yaş Çocuğun Psiko-sosyal Gelişimini Destekleme Programı” kapsamında Müdürlüğümüz konferans salonunda 3.grup aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarına eğitim yapıldı.
Eğitimin açılış konuşmasını İl Sağlık Müdür Yardımcımız Dr.Ali Rıza ALTUNSOY yaptı. Dr. ALTUNSOY konuşmasında; Karaman Sağlık Müdürlüğü olarak koruyucu sağlık hizmetlerine büyük önem verildiğini, bu amaçla özellikle riskli gruplar olan gebe ve çocukların sağlığını korumanın ve desteklemenin çok önemli olduğunu dile getirdi.
Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı birinci basamak sağlık hizmetleri (sağlık ocakları) içinde çocuğun ruhsal ve sosyal gelişimini izleme ve destekleme boyutlarını ele almaktadır. Anne , gebe ve çocuğun sadece biyolojik değil psikolojik açıdan da değerlendirilmesi istenmektedir. ÇPGD Programı ülkemiz çocuklarının gelişimine çok önemli katkılar sağlayabilecektir. Ruh sağlığı ve sosyal sağlık hizmetlerinin temel sağlık hizmetleri içine entegrasyonunu getirecek, gebe ve çocuklarımızın birinci basamakta yalnızca bedensel açıdan değil,  ruhsal ve sosyal olarak bütünsel bir bakış açısıyla izlenmesini ve gelişimlerinin desteklenmesini sağlayacaktır.
Bu programdaki amacımız; “Bireylerinin yaşam boyu sağlığını korumak, daha yetenekli, zeki, başarılı ve kapasitesi yüksek verimli bireyler yetiştirmek, artan şiddet ve suçluluğu azaltmak, sosyoekonomik açıdan ailelere destek sağlamak, beynin hızlı gelişim döneminin önemini fark etmek ve bu dönemde çocuklarının gelişimini desteklemektir.”
 Çocuğun Gelişimini Etkileyen Risk Faktörlerine Yönelik Hedeflerimiz ; 
Gebe/anne/babaların çocuğun sağlığını ve çocuklarıyla ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek ruhsal sorunlarını erken teşhis edip, tedavisinin sağlanması 
Gebe/anne/babanın depresif bozukluğu 
Gebe/anne/babanın anksiyete bozukluğu 
Gebe/anne/babanın psikotik bozukluğu (Şizofreni) 
Gebe/anne/babanın alkol - madde bağımlılığı 
Ciddi ekonomik sorun yaşayan ailelere mümkün olan sosyal desteklerin sağlanması 
Beslenme yetersizliği olan gebe ve çocukların tespiti, ihtiyaçları olan beslenme eğitimi ve besin desteği 
Erzak, giyecek, yakacak, oyuncak ve iş desteği 
Anne ve çocuğa yönelik istismarın önlenmesi 
Olumsuz davranış kalıpları oluşmadan anne babanın desteklenmesiyle istismarın önlenmesi. 
Varolan istismarın tanınması ve müdahale edilmesi. 
Çocuğun gelişimsel bozukluklarının erken teşhis edilerek, erken müdahalenin sağlanması 
Çocuğun ( bedensel, ruhsal) hastalıklarının erken teşhis edilerek, müdahale edilmesi 
İşitme sorunu 
Görme sorunu 
Depresif bozukluklar 
Anksiyete bozuklukları 
İstismar edilme ile ilişkili sorunlar 
Gebe/anne/babaların sigaranın çocuğun gelişimi açısından zararlı olduğu konusunda bilgilendirilmesi, gebenin sigara içmemesi, çocuğun yanında sigara içilmemesi konusunda olumlu davranış değişikliği oluşturulmasıdır.
Eğitimde; gebe ve çocuğun psiko-sosyal sağlığını etkileyen faktörler, iletişim teknikleri,  çocuk istismarı ve ÇPGD Programı'nın teorik ve pratik uygulamalarına yönelik konular yer almıştır.
Bu program doğrultusunda eğitimcilerimiz Ebe Serap KURŞUN ve Hemşire Hatice AKIN’a, eğitime katılan aile hekimlerimizle, aile sağlığı elemanlarımıza teşekkür ederiz.''dendi