Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğü toplantı salonunda Karaman devlet Hastanesinde görev yapan Ortopedi Uzm. Gökhan Sabri Uğur tarafından Aile Hekimliği Personeline yönelik olarak GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ (GKD) eğitimi yapıldı. Verilen eğitim semineri hakkında bilgiler veren Halk Sağlığı Müdürlüğü;
“Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) kalça ekleminin stabil olmayışından, tam çıkığa kadar çok farklı şekillerde karşılaşılabilen bir ortopedik sorundur. Bu klinik durumla ilgili bilimsel çevrelerin üzerinde fikir birliğine vardığı konu, GKD’ nin çok büyük bir bölümünün erken tanı ile ilerideki hayatına olumsuz hiçbir etki bırakmadan tam olarak tedavi edilebildiğidir.
Çeşitli yayınlarda yeni doğan döneminde kalça displazisi görülme sıklığı 1/100, tam çıkıklı çocuk görülme sıklığı da 1/1000 olarak bildirilmektedir. Ülkemiz için kesin bir veri bulunmamakla birlikte, kültürel kaynaklı kundak gibi olumsuz uygulamalar nedeniyle görülme sıklığının yüksek olduğu kabul edilmektedir. Uygun tedavi edilmediği takdirde GKD’li bireylerin yaşam standartları ciddi anlamda etkilenmekte, bu durumda sosyal güvenlik kurumu yükünün artmasına ve ciddi iş gücü kayıplarına neden olmaktadır.

Yapılmış çalışmalarda tarama-erken tanı-tedavi programlarının etkinliği gösterilmiştir. Günümüzde tarama için en sık ve güvenilir radyolojik görüntüleme yöntemi Ultrasonografidir.( USG)
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan GKD tarama programı ile doğumdan hemen sonra ailelerin GKD konusunda bilgilendirilmesi ve   3-6 hafta içerisinde  fizik muayenesi yapılarak pozitif muayene bulgusu ya da risk faktörlerinden herhangi birinin varlığı durumunda ileri tetkik ve muayene için Ortopedi kliniğine sevk edilmesi, bebeğinin tanı ve tedavisinin sağlanması hedeflenmektedir. Tanının konulması için aşağıdaki risk faktörleri önemlidir. GKD ’li kardeş, GKD’ li anne, baba, dede, nine, teyze, hala, amca, dayı, kuzen ilk doğan kız bebek, Çoğul gebelik, Amnios Sıvısı Anomalilikleri, Makat duruş, Kundak yapmak, belemek. GKD tedavisinde özellikle yaşamının ilk 3 ayı altın dönemdir.”denildi.