Konya Aile Hekimleri Derneği (KONAHDER), Konya Tabip Odası, Türk Sağlık-Sen Konya Şubesi ve Ufuk Sağlık Sen üyeleri, ’Aile Hekimliği Sistemi’ni engelleyecek uygulamaların düzeltilmesini istedi.

Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Konya Aile Hekimleri Derneği (KONAHDER) Başkanı Dr. Sadreddin Özerdem, sağlıkta dönüşüm kapsamında yapılan uygulamaların en önemlisinin aile hekimliğine geçilmiş olması olduğunu söyleyerek, “Gelişmiş ülkeler, sağlık harcamalarının büyük bölümünü hastalık oluşmadan önce engellemeye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerine ayırmaktadır. Ülkemizde de bu maksatla 2005 yılında ‘Aile Hekimliği’ uygulaması başlatılmış ve kısa sürede sağlık ölçütleriyle vatandaş memnuniyetinde çok önemli mesafeler alınmıştır. Ancak yeni düzenlemelerle mevcut bazı aksaklıkların giderilip daha iyi bir sisteme kavuşacağımızı beklerken bakanlığımız kendi eliyle diktiği fidanı kesme yoluna gitmiş ve aile hekimliğini bitirecek uygulamalara imza atmıştır” dedi.

Aile Hekimliği Sistemi’ni bozacak uygulamaların engellenmesini isteyen KONAHDER Başkanı Özerdem, “Bütün iyi niyetimizle sesleniyoruz. Amacımız halkımıza daha iyi sağlık hizmeti vermektir ve aile hekimliği bunun en güzel yoludur. Tek hekimin Aile Sağlığı Merkezi’nde bütün hastalara baktığı sistem, eski sağlık ocağı sistemidir. Aile hekimiyle hastası arasındaki bağın kopartılmasıdır. Aile Sağlığı Merkezleri, acil hasta hizmeti için yeterli donanıma sahip değildir. Acil hizmeti beklentisiyle Aile Sağlığı Merkezlerine gelen hastanın beklentilerinin karşılanamaması sonucu hem hekim hem de hasta zor durumda kalacaktır. Hiçbir laboratuvar ve röntgen imkanı olmadan açılan Aile Sağlığı Merkezleri, aile hekimliği sistemini bitirmekten başka bir işlev görmeyecektir. Amacımız, güzel sonuçlar elde ettiğimiz Aile Hekimliği Sistemini bozacak uygulamaların engellenmesi, halkımızın aile hekimliğine sahip çıkması ve bakanlığın bu yanlış uygulamalardan dönmesi adına basın aracılığıyla sesimizi duyurabilmektir” şeklinde konuştu.