Almanya’da bir gönüllüden alınan kemik iliği, kök hücreleri uyumlu kardeş ya da kan bağının bulunduğu bir başka vericisi olmayan Artvinli Ozan Yazar’a binlerce kilometre uzaklıktan ulaştırılarak nakledildi.

Trabzon’da, lösemi hastası Ozan Yazar’a (21) Kemik İliği Konsey Kararı gereğince, hastalığının tedavisi amacıyla kök hücre nakli planlandı. Ancak Yazar’ın, kardeş ve aile içi taramalarda doku grubuna uyumlu verici bulunamayınca, ulusal ve uluslararası tarama yapılabilmesi için ulusal kemik iliği bankası aracılığıyla uygun verici aranmaya başlandı. Almanya’nın, Stuttgart kentinden doku grubu uyumlu gönüllü bir verici olduğunun tespit edilmesi üzerine, gerekli girişimlerden sonra özel eğitimli kurye aracılığıyla kök hücreler Almanya’dan getirtilerek, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ne teslim edildi.

"BİR KAN VERECEKLER BİR CAN KURTARACAKLAR"

Dershaneye gitmek için gittiği İstanbul’da rahatsızlanınca doktora gittiğini kaydeden Ozan, "3 gün hastalandım. Grip sanarak hastaneye gittim. Yapılan kontrollerde hastalığım ortaya çıktı. Uzun bir tedavi süreci geçirdim. Evdeyken bir gün haber geldi ve iliğin bulunduğu söylendi. Çok zor bir ihtimal olan yurt dışında uygun iliğin bulunması benim için çok ilginç oldu. Ben Türkiye’den olmasını bekliyordum. Herkesin bu konuda bilgi olmasını istiyorum. Bir kan verecekler ve bir kişi kurtaracaklar. Yurt dışından bana iliğini veren kişiyi çok merak ediyorum, tanışmak isterim" ifadesini kullandı.

BÖLGEDE YURT DIŞINDAN GETİRİLEREK YAPILAN İLK NAKİL

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sönmez ise şimdiye kadar bir çok nakil gerçekleştirdiklerini ancak yurt dışında getirilerek gerçekleştirdikleri ilk nakilleri olduğunu söyledi. Sönmez, Ozan için Türkiye’deki uygun kök hücre arama çabaları sonuç vermeyince, Almanya’dan bir vericinin doku grubunun Yazar’a uyduğunun tespit edildiğini belirterek, "Yurt dışında hücrelerin buraya gelmesi önemli ancak uygun şartlarda hastaya nakledilmesi için bütün şartların oluşturulması gerekiyor. Kemik iliği bize ulaşmasının ardından kalite kontrol, canlılıklarını ölçerek, uygun olduğunu gördükten sonra hastamıza naklettik. Bu bölgemizde yaptığımız ilk nakil değil ama yurt dışında getirilerek ilk kez yapıldı. Ozan, şuan çok sağlıklı ve taburcu olacak. Normal bir insan gibi yaşantısını sürdürecek. Almanya’da 3 milyon bağışlayıcı var ama Türkiye ’de bu rakam 30 bin civarında 70 Milyonluk Türkiye’de bu rakamın çok yukarı da olması gerekiyor. İstiyoruz ki insanlarımız bunu bilsin ve kendi içimizde bunu bulalım" şeklinde konuştu.