Medical Park Ordu Hastanesi Psikoloğu Nagihan Akarsu, hata yapan veya ağlayan çocuklara karşı anne-babaları uyardı.

Hata yapan çocuklara ceza verirken cezanın açıklamasının mutlaka yapılması gerektiğini belirten Akarsu, ağlayan çocuğa istediği verilince ağlamasının ödüllendirmiş olunacağını vurguladı.

Ordu Karşıyaka Vilayetler Hizmet Birliği Anaokulu öğrenci velilerine bir seminer veren Medical Park Ordu Hastanesi Psikologu Nagihan Akarsu, ailelere çocuklarıyla ilişkilerinde yapılan hatalı davranışlar hakkında uyarıcı bilgiler verdi.

Psikolog Nagihan Akarsu, “Anne babaların farkına vararak ya da varmayarak yaptıkları birçok hatalı davranış çocuklarına yanlış mesaj verebiliyor. Bunun dışında da anne babalar çocukları ile ilgili olarak baş edemedikleri durumlar ve sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Yeme problemleri, kardeş kıskançlığı, cinsel ve dini konular, karşılaştırmalar, tutarsızlıklar, kuralları öğretirken yaşanan sıkıntılar anne babaların karşılaştığı en büyük sorunlardır. Bu problemlerin çözümünde en kafa karıştıran nokta ise ödül-ceza yöntemidir. Ceza verilirken çocuğu sevdiği bir şeyden alıkoymak en uygunudur. Anne baba bir şeye ‘hayır’ diyorsa mutlaka açıklama yapmalıdır. Ancak bu açıklamanın çocuğun yaşına ve kişisel özelliklerine uygun bir şekilde somutlaştırarak yapılması oldukça önemlidir. Altı doldurulmamış, gerekçesi çocuğun aklına yatmayacak şekilde açıklanan bir kural onun tarafından ihlal edilecektir. Bu durum sizi kendi içinizde tutarsızlaştıracaktır ve çocuğun gözünde dikkate alınmamanıza yol açacaktır” dedi.

“ÇOCUĞUNUZUN AĞLAMASINI ÖDÜLLENDİRMEYİN”

Psikolog Akarsu şu bilgileri verdi: "Çocuğunuzun ağlamasına karşılık sık sık ’Niye ağlıyorsun söyle, söyle de yapalım, söylemezsen nasıl yapabiliriz, hadi gel TV izleyelim’ gibi cümleler kuruyorsanız; dikkat çekmeye çalışan çocuğunuzun ağlama davranışını ödüllendirmiş olacaksınız. Ağlama hırçınlık gibi davranışlar sergileyen çocuğunuzun karşısında sizin açıklamanız ‘Neden ağladığını anlayamadım, eğer bir sorun varsa ağlaman bittikten sonra seni dinleyebilirim, gerçekten merak ediyorum ama bu şekilde maalesef dinleyemeyeceğim. Şimdi içeri gidiyorum. Konuşmaya karar verdiğinde beni çağır mutlaka’ şeklinde olmalıdır. Bu konuşma enerjik, ona odaklanmış ve tekrarlanmayacak bir şekilde sunulmalıdır. Böylece çok ilerlememiş bir problem için mutlaka olumlu yanıt alınacaktır.”