KAYSERİ (AA) - Kayseri'de aşırı kilolarından kurtulmak için "tüp mide" ameliyatı olan anne 3 ayda 25, kızı ise 4 ayda 30 kilogram zayıfladı.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen "tüp mide" ameliyatı öncesi 140 kilogram olan anne Bahriye İdekçi (48) 3 ayda 115, 110 kilo olan kızı Canan Demir (27) ise 4 ayda 80 kiloya düştü.

Ameliyatı gerçekleştiren Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünden Doç. Dr. Ömer Topuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, obezitenin hem dünya toplumlarının hem de Türkiye'nin ciddi bir sorunu olduğunu söyledi.

İlaç ve tedavilerle çözüme ulaşamamış obezite hastalarına uygulanan yöntemlerden birinin de tüp mide ameliyatı olduğunu dile getiren Topuz, hastanelerinde ilk tüp mide ameliyatını anne ve kızına uyguladıklarını anımsattı.

Bu yöntemle 100 kilo veren hastaların bile olduğunu anlatan Topuz, "Bu ameliyatla ilgili basına yansıyan sıkıntılı olaylar da oldu. Ancak dünya çapında yüzde 1'den daha düşük risklerle uygulanan tedavi başarısı gösterilmiştir" dedi.

Topuz, ameliyatla midenin büyük bir bölümünün alındığını aktararak, şöyle devam etti:

"Ameliyat sırasında hastanın iç organları zarar görmeden sadece midesinin büyük bir bölümü alınıp, mide tüp şekline dönüştürülüyor. Hastanın midesi bir çay bardağı alabilecek kadar küçültülüyor. Dolayısıyla hasta hem sporunu, egzersizini yaparken hem de aldığımız bölümden salgılanan iştah hormonu ortadan kalktığı için çok ciddi kilo vermeye neden oluyor. Annesi ile kızı birer ay arayla ameliyat olmuşlardı. Bahriye hanım 140 kiloydu 3 ay gibi bir sürede 25 kilo verip 115 kiloya düştü. Kızı 110 kiloydu 4 ayda 80 kiloya düştü. Obezite artık bir mahkumiyet değil." 

- "Yeni bir hayatta kavuştum"

Tüp mide ameliyatı olan 9 çocuk annesi Bahriye İdekçi de fazla kilolarından dolayı ameliyat olmak istediğini ancak korktuğu için uzun süre bu kararını ertelediğini söyledi.

Kızıyla ameliyat olmaya karar verdiklerini, operasyon sonunda hızla kilo verdiğini ve sağlığına kavuştuğu için son derece mutlu olduğunu belirten İdekçi, "Öncesinde çok korkuyordum. 'Ameliyat olma ölürsün falan' diyorlardı. Allah'a şükür oldum ve çok mutluyum. Bütün ekibe bol bol teşekkür ederim. Çok şükür iyiyim" diye konuştu.

Kilo verdikçe rahatladığını ve hedefinin 60 kiloya düşmek olduğunu aktaran İdekçi, şunları kaydetti:

"Yeni bir hayatta kavuştum. Kilo verdikçe hafifleşiyorum, bir sorunum yok. Ameliyattan önce çok kötüydüm, yürüyemiyordum, nefes alamıyordum. Ameliyattan sonra yürüyüşüm güzel oldu. Çok iyiyim nefes alışım güzel. Sanki yeniden doğdum. 140 kiloydum şu an 115 kiloyum. Önce kızım oldu ondan sonra ben. Evlendiğimde 60 kiloydum, hedefim yeniden o gelinliğe girmek. Yani 60 kiloya ulaşmak."