Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde böbrek nakli bekleyen iki hastaya 6’da 6 uyumlu böbrek nakli operasyonu yapıldı.

Kayseri’de yaşayan 34 yaşındaki Mehmet Özhan, 25 yıldır böbrek rahatsızlığından şikayetçiyken nakil olmaya karar verince Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ne başvurdu. Burada devam eden tedavisinin ardından Özhan’a sevindirici haber Ankara’dan geldi. Kadavradan bağışta, Özhan’ın böbreklerinin 6’da 6 tam uyumlu olduğu tespit edildi. Pankreas nakli de bekleyen Özhan’a yapılan operasyonla tam uyumlu böbrek nakli gerçekleştirildi.

"ADRESE TESLİM NAKİL”

Nakille ilgili bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, "Adrese teslim böbrek herhangi bir yerinde bağışlanan böbreklerin 6’da 6 uyumlu olması. Mehmet Özhan Kayseri’de yaşıyor. 34 yaşında 25 yıldır tip bir böbrek hastası 6 yıldır diyalize bağlı. 25 Ekim’de böbrek nakledildi. Mehmet bizde pankreas nakli de bekliyor" dedi.

"TAM UYUM"

6’da 6 uyumlu böbrek naklinin ikinci şanslısı ise 72 yaşındaki Ali Güven oldu. 10 yıldır diyalize bağlı olan Güven’e tam uyumlu böbrek müjdesi Denizli’den geldi. Tansiyon ve böbrek yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle ameliyatı güçlükler içinde gerçekleştirildiği belirtilen Güven’in ameliyatında iki santimlik bir alana kadavradan böbrek nakledildi.

Nakille ilgili bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, Ali Güven’in 72 yaşında olup Konya’da yaşadığını belirterek "Hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği var, 10 yıldır diyalize giriyor. Tansiyon ve böbrek yetmezliği nedeniyle bypass aort damarda balonlaşma olmuş. Böbrek nakli için kısmen uygun değil. Bu damarların hepsi etkilenmiş. Metal stentler var. 1,5- 2 santimlik bir alan bulduk ve böbreği nakledildi. 6’da 6 tam uyum” diye konuştu.

Nakille ilgili konuşan 6’da 6 t uyumlu böbrek naklinin iki şanslı hastası nakilden sonra sağlıklarına kavuştukları için mutlu olduklarını belirterek organ naklinin Türkiye’de daha da yaygınlaşması için herkesi organ bağışına davet ettiler.