AKUT ( ACİL ) APANDİSİT
 Akut karın ağrıları arasında en çok görülen hastalıktır diyen Dr.Kocaerkek  ‘‘( % 50 ) akut apandisittir ve erken teşhis konup, tedavi edilmediği takdirde ölüme kadar giden ağır hastalık tablosu meydana getirir. Bu nedenle bu hastalık hakkında halkın bilinçlenmesi, hekimlerin de teşhis ve tedavide başarılı olmaları için çok iyi eğitilmesi gerekir. Akut apandisit hasatlığını meydana getiren 8 – 10 cm. uzunluğundaki kör bağırsağın iltihaplanmasının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat ilkel kabilelerde hemen hemen hiç görülmediği, uygar yaşamda daha çok görüldüğü; 4 yaşın altında ve 60 yaşın üzerinde oldukça nadir görüldüğü, daha çok okul yaşı  ( 6 – 30 ) hastalığı olduğu biliniyor.
Apandix, insanda kalın barsağın başlangıcı olan çekuma bitişik, 8 – 10 cm. uzunluğunda,
0,3 – 0,5 cm. çapında, solucan benzeri, kör barsaktır. Tek tarafı barsağa açık, diğer tarafı kapalı olduğu için, açık uçtan giren gaitanın taşlaşması veya benzeri nedenle bu ucun tıkanması veya bu kör barsağı besleyen damarın tıkanıp, apandix’ i besleyememesi sonucu iltihaplanması akut apandisit hastalığını meydana getirir. Bu hastalığın önlenmesi için herhangi bir tedbir yoktur. Amerikalıların Afrika gibi geri kalmış memleketlere seyahate çıkmadan önce; ameliyatla apandix’ lerini aldırdıklarına dair söylenti vardır. Eğer, doğru ise bu da bir tedbir sayılır. ” Diye konuştu.  
 
Akut Apandisitin Belirtileri:
1-) Oldukça ağır başlayan karın ağrısı: Bu ağrı göbek etrafı, mide bölgesi
( epigastrium ) nde başlar, tüm karına yayılır.
2-) Bulantı ve kusma,
3-) Karnın sağ alt kadranında duyarlılık ve sertlik,
4-) İştahsızlık,
5-) Dışkılama dürtüsü: Bu belirti akut apandisitin erken teşhisi için çok önemli bir belirtidir. % 90 vak’ ada tespit edilebilir. Hasta karın ağrısıyla beraber başlayan dışkılama ve gaz çıkarma hissi ile birkaç defa tuvalete gittiğini, ilk gittiğinde bir miktar gaz ve gaita çıkardığını; fakat rahatlamadığını ifade eder. Tabi bu soruyu hekim sorarsa uygun cevap alabilir. Bazen hekim sormadan hasta söylerse ve hekim bunun ne olduğunu bilmiyorsa ishal ya da kabız olduğu düşüncesiyle ilaç verip durumun kötüleşmesine ve teşhisin gecikmesine neden olabilir.
Hastalığın ileri safhasında bulantı - kusma ile beraber, karnın sağ alt kadranında muayene ile çok hassasiyet ve adele sertliği oluşur. Bu devrede ateş yükselebilir, nabız süratlenebilir. Özellikle koltuk altı ve makattan  ( rektal ) alınan ateş farkı artar: Rektal ateş 1 – 2 derece yüksektir. Hastalar, bu devrede karına sıcak koyar genelde ve sıcağın şikâyetlerini artırdığını, soğuk koyunca biraz rahatladıklarını ifade ederler. Tavsiyemiz, hastaların bu denemeyi yapmamalarıdır. Çünkü sıcak konulduğu zaman hem iltihap ilerlemekte, hem de vücudun hastalığa karşı geliştirdiği savunma mekanizmalarını engellemektedir.
 
Yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak denebilir ki: halkın bilmesi gerekenler:
1-) Karın ağrılarında ishal (sürgün) ve yumuşaklık veren ilaçlar alınmamalı, lavman yapılmamalı,
2-) Ağrı giderici veya azaltıcı ilaçlar kullanılmamalı,
3-) Antibiyotik ve benzeri ilaçlar alınmamalı,
4-) Aralıksız 4 – 5 saat süren karın ağrılarında, kesin olarak hekime başvurulmalıdır.
 
Dr.Kocaerkek Teşhis metotları şu şekilde sıraladı:
1-) Ne aradığını bilerek yapılan sorgulama ( anamnez ) ve muayene,
2-) Kan ve idrar tetkiki,
3-) Karın USG (ultrasonografisi)
 
Bu teşhis metotlarının en önemlisi 1.’dir. Diğerleri, teşhisi desteklediği takdirde önemlidir. Ama “ lökosit yüksek değil” “öyleyse hastalık Akut Apandisit” değil diyemeyiz. USG’ de apandix’ in iltihap bulguları görülmemişse, “apandisit değil” diyemeyiz.
 
TEDAVİ:
Dr.Kocaerkek ‘‘Akut apandisitte erken teşhis ve hemen ameliyat da ölüm oranı sıfırdır. Teşhis ve müdahale süresi uzadıkça, ameliyatın başarısı da azalmakta, apandix patlamışsa çok tehlikeli bir hastalık olan Peritonite dönüşmesi, karın o bölgesinde apse oluşması, plastron dediğimiz delinen apandix’in etrafına barsak ve yağlarının ( omentumun ) çok sıkı bir duvar oluşturması, bazen ameliyatla bile tedavisi zor, tehlikeli durumlardır. Antibiyotik ve benzeri ilaçlarla tedaviyi deneyen hekim, üzerine büyük bir sorumluluk aldığını ve hastasını ciddi tehlikelerin tehdidi altında tuttuğunu düşünmelidir. Kesin teşhis konulmamış hastaya ağrı kesici bile vermek, teşhisi zorlaştırdığı için sakıncalıdır. Büyük hekim OSLER’in dediği gibi “Apandisit için tıbbi ( ilaçla ) tedavi yoktur.” Tek tedavi erken ameliyattır. Özel Karaman Selçuklu Hastanesi’nde kapalı ameliyat yöntemi ile yapmaktayız. ” Diye konuştu.  
 
Op.Dr.Zihni Kocaerkek ‘‘hiçbir karın ağrısını küçümsemeyin ve en kısa zamanda hekiminizle görüşün” önerisinde bulundu.
 
Özel Karaman Selçuklu Hastanesi
Genel Cerrahi Uzmanı
Op.DrZihni KOCAERKEK
 
Merkez Sakabaşı Mh. 860 Sk. No:4 KARAMAN *
 Tel:+90 338 212 93 00-
Fax:+90 338 212 19 09
www.selcuklu.com.tr