Karaman Devlet Hastanesi hekimlerinden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Münir Tümkaya yaptığı açıklamada, astım hastalığının akciğer içi hava yollarının müzmin, mikropsuz, iltihabi bir hastalık olduğun bu iltihabın alerjiye veya sık geçirilen enfeksiyonlara bağlı gelişebileceğini belirtti. “ Astımlı hastaların havayolları iltihaplı, şiş ve kızarıktır. Bu sürecin sonunda astımlı hastaların havayolları iltihaba bağlı daralmış ve bazı uyaranlara karşı aşırı duyarlık gelişmiştir. Toz, duman koku, alerjen ve viral solunum yolu enfeksiyonları gibi uyaranlar ile hemen öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar“ dedi. 
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Münir Tümkaya Astım hakkında yaptığı açıklamada şunlara değindi:
“Astım her yaştan bireyi etkileyebilen ve kontrol altına alınamadığında günlük aktiviteleri ciddi olarak sınırlayabilen müzmin bir hastalıktır. Astım tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde yaklaşık her 100 erişkinden 5-7’sinde, her 100 çocuktan 13-15’inde görülmektedir.
 Astım hastalığı öyküsünde önemli noktalar şu şekilde özetlenebilir:
Belirtilerin (öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı hissi, hışıltılı solunum) tekrarlayıcı olması
Ataklar dışında bireyin kendini iyi hissetmesi
Belirtilerin özellikle gece veya sabaha karşı olması
Bireye özgü alerjen ya da irritenler ile belirtilerin ortaya çıkması
Egzersiz sonrası öksürük ya da hışıltılı solunum olması
Soğuk algınlığının “göğsüne iniyor” olması
Belirtilerin kendiliğinden ya da uygun astım tedavisi ile düzelmesi
Ailesinde astım veya alerjik hastalık öyküsünün bulunması
Astım Teşhisi Nasıl Konulur?
Astım hastalığını ortaya çıkarabilecek bir kan tahlili yoktur. Röntgen bulguları genellikle normaldir. Astım hastalığının tipik öykü ve solunum fonksiyonu cihazları ile nefes ölçümleri (ilaçlı-ilaçsız) yapılarak tanı kesinleşebilir ve/ veya hastalığın ağırlığı belirlenebilir.
Günlük İşlerimi Rahat Yapabiliyorken, Geceleri Rahat Uyuyabiliyorken Ve Kurtarıcı İlaca İhtiyaç Duymazken Neden Bazı Zamanlarda Bu Durumlar Alt Üst Olmaktadır? 
Bu duruma astım atağı adı verilir. Astım atağında genelde hastalığı alevlendiren (tetiği çeken)  bir faktör vardır. Altta yatan temel neden çoğu hastada alerji olmakla beraber en sık olarak enfeksiyonları takiben hastalarda astım ataklarına rastlanır. Astım atağında havayollarında var olan iltihap daha da artarak hava yollarını iyice daraltır. Havayollarında balgam üreten hücrelerin salgısı artar ve balgam tıkaçları oluşarak  hava yollarını tıkar. Ayrıca hava yollarını etrafında var olan kas lifleri kasılarak var olan darlığın daha da artmasına neden olur.
Sık Olarak Astım Ataklarına Yol Açan Faktörler Nelerdir? 
Astım ataklarını tetikleyen risk faktörleri bireylere özgü olarak tanımlanmalı ve bu faktörlere maruz kalmaktan kaçınarak ya da en azından maruziyeti azaltarak astım belirtileri ve ataklarının gelişmesini önlemeye yönelik önlemler mümkün olduğunca her yerde yaşama geçirilmelidir. Astımlı hasta sigara içmemeli veya maruziyetinden kaçınılmalıdır.
Astımlı hastaların en çok dikkat etmesi gereken konu ilaçlarını düzenli kullanmaları ve doktorları önermediği sürece kesmemeleridir. Hastalıkları ve tedavi ile ilgili kendilerini endişelendiren her şeyi doktorlarına sormaları tedaviye uyum göstermeleri açısından önemlidir. Ayrıca astımlarını kötüleştiren etkenlerden kaçınmaları da önemlidir.”