Ebru Çete, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Baharda Ayında Nasıl Beslenmeliyiz

Uzun süren kışın ardından yavaş yavaş kendini gösteren baharla birlikte hava sıcaklığının bir artıp bir düşmesi hepimizin bahar yorgunluğu çekmesine neden oluyor.Halsizlik, baş ağrısı, bitkinlik, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk gibi belirtiler bahar yorgunluğunun habercisidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme, yoğun iş temposu, stresli çalışma hayatı, fiziksel aktivite azlığı, alkol ve sigara tüketimi bahar yorgunluğunu tetikleyen etmenlerin başında gelir.

Bahar Alerjisi ve Besinler

Baharın en büyük sıkıntısı, alerji mevsimi olmasıdır. Bu öyle bir hassas durum ki, bazen ne yiyeceğimizi bilemiyoruz. Özel biralerji geçmişiniz yoksa, tüm mevsim meyve ve sebzelerini ve yumurta, tavuk eti, kırmızı et gibi besinleri tüketmeye devam edin çünkü bunlar bahar alerjisine karşı bünyenizi güçlendirir. Öte yandan hazır gıdalar, işlem görmüş besinler, şeker ve kızartılmış yiyeceklerden biraz uzaklaşın. Çünkü bunlar alerjiyi tetikleyebilir. Onun yerine antioksidan etkisi bilinen maydonoz, ıspanak, brokoli, yeşilbiber, çilek, greyfurt, ananas, fındık, yaban mersini, badem gibi E vitamini kaynaklarına yönelebilirsiniz.

Su Tüketin

Günde en az 2-2,5 litre su tüketin. Su içmek için susamayı beklemeyin. Güne oda sıcaklığında 1 bardak su ile başlayın. Öğünlerden önce ve öğün aralarında su içmeyi unutmayın.

Öğün Atlamayın

Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Kahvaltının güne sağlıklı ve canlı başlamak için en önemli öğün olduğunu; kan şekerinin düzenlenmesi, bilişsel performans, iş ve okul başarısını  olumlu etkilediğini unutmayın. Günde 3 ana 3 ara öğün tüketmeye çalışın.

Antioksidanlardan Faydalanın

Mevsim geçişlerinde  bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmesi sonucu görülebilecek  hastalıklar ve bu hastalıkların  semptomlarından korunmak için antioksidan vitamin ve minerallerden yararlanın. A,E,C vitamini ve selenyum,çinko,magnezyum minerallerinin kaynağı olan besinlerin günlük beslenmenizden eksik etmeyin.

Taze Meyve Tüketin

Mevsimin taze meyvelerinden öğün aralarında mutlaka tüketmeye çalışın. Kabuklu yiyebileceğiniz meyveleri kabuklu tüketin. Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini yiyerek hem vitamin kayıplarını önlemiş hem de posa alımını sağlamış olursunuz.

Harekete Geçin

Özellikle kış aylarında hareketsiz yaşamın vücudunuza bıraktığı fazla kiloları havaların ısınmasıyla fiziksel egzersizleri arttırarak atmaya çalışın.

Özel Uygulamanız Gereken Adımlar:

Kafeinli içecekleri azaltın.

Alkol tüketimini sınırlandırın.

Yeterli ve kaliteli uyuyun.

Şeker ve şekerli besinlerden uzak durun.

Tuz tüketimini azaltın.

Yağ ve yağlı besinleri mümkün olduğunca azaltın.

Günlük posa alımınızı azaltın. Posanın en iyi kaynaklarından olan tam tahıl ürünlerini kurubaklagilleri, meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketin.

Besinleri hazırla ve pişirme yöntemlerinize dikkat edin.

Kızartma ve kavurma gibi uygulamalar yerine ızgara, buğulama, haşlama, fırında sağlıklı pişirme yöntemlerini deneyin.

Haftada en az 2 kere balık tüketmeyi ihmal etmeyin.

Etli sebze yemeklerinize eksra yağ eklemeyin.

Sodyum içeriği yüksek bulyon hazır çorba gibi hazır besinleri sınırlandırın.