Toplantının gündeminde, aşı sevkiyatlarındaki son durum, aşılama programındaki gelişmeler, Hindistan'da ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan Delta varyantı vardı.

Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu:

- Salgın günlerini aşılanarak atlatacağız. Salgının kısa sürede sona ereceğine inancım tam.

- Salgın süresince salgından yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik.

- Kalp krizi teşhisleri salgın döneminde yüzde 50 azalmasına rağmen kalp krizine bağlı ölümler yüzde 10'dan fazla arttı.

- Hastalığı geçirdikten 45 gün sonrasında 65 yaş üzerinde vefatın iki kattan fazla arttığını tespit ettik. Gelecek üç yıl içerisinde çıkabilecek yan rahatsızlıklar henüz tespit edilemese de mevcut ölümlerin 3-4 katı daha fazla ölüm beklenmektedir. Bu vahim ve hazin bir beklentidir.

18 YAŞINDAN GÜN ALANLAR CUMA GÜNÜ RANDEVU ALABİLECEK

- 18 yaşından gün almış herkes cuma gününden itibaren aşı randevusu alabilecek.

18 YAŞ ALTI AŞILANACAK MI?

- Belki bir hafta içerisinde 18 yaş altı kronik hastalığı olanları da aşılayabiliriz. Bilim kurulu dünyadaki çalışmaları, uygulamaları değerlendiriyor. Ülkelerden ülkelere farklı yaklaşımların olduğunu biliyoruz. Ancak bununla ilgili henüz bir netliğimiz yok. Gelişmelere göre bunu aktarmış olacağız.

ÜNİVERSİTELER NASIL AÇILACAK?

- Gençlerimizin bağışık olmalarıyla üniversiteler çok rahat açılabilecek.

- Kurban Bayramı'na kadar nüfusumuzun yüzde 70'ini aşılamayı hedefliyoruz

- TURKOVAC aşısı Faz-3 çalışması 29 merkezde 49 bin 500 kişi üzerinde yapılacak.

GELEN AŞI MİKTARI

- Şu ana kadar 34 milyon Sinovac aşısı, 24 buçuk milyon BioNTech aşı geldi. Pazartesi ve Salı günü 5 milyon daha BioNTech aşısı gelecek. Sputnik V aşısından ise 400 bin doz geldi.

DELTA VARYANTI

- "Delta plus" varyantını henüz ülkemizde tespit etmedik. Delta varyantıyla ilgiliyse şu anda 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. İllerde dağılımı giderek artmaya başladı. Ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldü. 134 vakanın 82'si İstanbul'da, Düzce'de 18, Van'da 8, Ankara'da 4, İzmir'de 3, diğer illerimizde de 1-2 şeklinde olmak üzere toplam 16 ilimizde görüldü.

"İKİ AŞI SÜRESİNİ 4 HAFTAYA ÇEKEBİLİRİZ"

- Önümüzdeki süreçte 18 yaşa kadar indirdiğimiz bu dönemde aşının tedarikiyle birlikte muhtemel 6 haftalık süreyi daha erkene de, 4 haftaya da çekebiliriz. Önümüzdeki haftalar bunu netleştirmiş oluruz. Tamamen 18 yaşa kadar vatandaşımızın en az bir kere aşılanmasını sağlamak birinci hedefimiz. İkincisi de hızla ikinci aşılarını vatandaşlarımızı bir an önce yapmak. Dolayısıyla delta varyantına karşı etkisini oluşturmak istiyoruz.

ÜÇÜNCÜ DOZ AÇIKLAMASI

- Rapiel doz (üçüncü doz) etik kurulundan geçti. Sinovac, Biontech ve TURKOVAC aşımızı yapmak üzere bir çalışma başlatıldı. Aşının etkinliğiyle ilgili çalışma yayına hazır hale getirilme noktasına geldi. Ama ben önden şunu söyleyebilirim: Yaş arttıkça, ek hastalık arttıkça koruyuculuğun giderek azaldığını görüyoruz. Ama genç yaş grubunda ek hastalığı olmayan kişilerde bu koruyuculuk çok daha yüksek.

KISITLAMALAR GERİ GELEBİLİR Mİ? MASKELERİ NE ZAMAN ÇIKARTACAĞIZ?

- Kısıtlamaların devre dışı kalmasıyla veya azaltılmasıyla birlikte bu dönemde vakaların hareketlilikle birlikte, temasla birlikte çok arttığını biliyoruz. Normalde bu kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte, düşüşün stabil bir döneme girdiğini görüyoruz. Gördüğünüz gibi vakalar 5-6 bin bandında sabit kalmaya başladı. Hareketliliğin artışıyla birlikte endişemiz var. Ama vakaların daha sabit kaldığını ve İngiliz varyantında görülenden farklı olarak, bu dönemde yoğun aşılama yaptığımızı, aşının etkisinin de 14 gün sonra olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki iki üç hafta içerisinde aşılamayı daha da yaygınlaştırmak kaydıyla bu sabit durumun daha da aşağı doğru kayacağını tahmin ediyoruz. Zorunlu olmadıkça da kısıtlamaları geri getirmek istemiyoruz. Mesafe korunabiliyorsa o durumda maskeyi takmanız gerekmez, kapalı alanda da olabilir bu. Ama mesafenin korunmadığı açık alanlarda da maskeyi takmanız zaten zorunlu oluyor. Biz toplumsal bağışıklığın oluşmadığı bu dönemde maskeyi hala kullanmamız gerektiğini hatırlatıyoruz. Toplumsal bağışıklığın oluştuğu, en az yüzde 70 aşılamanın olduğu dönemde maskelerden de kurtulduğumuz dönem olur diye düşünüyorum.

BİLİM KURULU ÜYESİ ATEŞ KARA AŞILARIN YAN ETKİLERİNİ AÇIKLADI:

"Ülkemizde aşının yan etkileri çok yakın takip ediliyor. Aşı sonrası istenmeyen etki izlem sistemi sayesinde bu bilgiler toplanarak değerlendiriliyor. Aşılardan sonra gördüğümüz yan etkileri şöyle söylememiz lazım; bir tanesi aşının yapıldığı yerdeki yan etkiler, şişlik, kızarıklık, ağrı gibi. Her iki türdeki aşının yan etkisi de 24 saatten çok uzun sürmüyor. 100 kişiden 8'inde 2 gün kadar kolda ağrının devam ettiğini görüyoruz. Tüm vücudu etkileyen yorgunluk, halsizlik gibi etkiler de görülebiliyor. Aşı olanların yüzde 10 ila 15'inde görülen etkiler bunlar. Bunların hiçbiri kalıcı değil. Bu etkiler arasında baş ağrısı, çok nadiren 3 gün kadar sürüyor."

BİLİM KURULU ÜYESİ SERHAT ÜNAL: SINOVAC'IN FAZ-3 ÇALIŞMALARI LANCET'TE YAYIMLANACAK

"Türkiye'de yapılan Sinovac Faz-3 çalışması önümüzdeki haftalarda uluslararası tıp dergisinde Lancet'te yayınlanacak. Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde yürütülen yerli aşı çalışması yapılıyordu. Bununla ilgili hazırlıklarımızı bitirdik. TURKOVAC'ı en kısa zamanda dünya tıbbına kazandırma çalışması içerisinde olacağız."