Sağlık Bakanlığı, 2014 yılında kızamık vaka sayısının 530 vaka ile sınırlı kaldığını, virüs dolaşımının tamamen durdurulması için çalışmalara devam edildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’deki kızamık ve kızamıkçık hastalığının ortadan kaldırılmasının hedef olarak benimsendiği ve 2002 yılından itibaren KIZAMIK ELİMİNASYONU (ortadan kaldırma) Programı’nın yürütülmeye başlandığı vurgulanarak, “Kızamık vaka sayıları 2001 yılında 30 bin 509 iken, yıllar içerisinde giderek azalmış ve 2007 yılında 3, 2008 yılında 4, 2009 yılında 4, 2010 yılında 7 ve 2011 yılında 111 olarak gerçekleşmiştir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nde 2005 yılından bu yana çeşitli ülkelerde kızamık salgınları yaşanmaktadır. Ülkemiz, bulunduğu konum ve günümüzde artan insan hareketleri sebebiyle importasyon (yurt dışı kaynaklı virüs) riski altındadır. Artan insan hareketlerine paralel olarak ülkemize de yurt dışından importe vakalar gelmekte ve bu vakalardan aşısız veya eksik aşılı kişiler etkilenerek hasta olabilmektedir. Örneğin 2012 yılında Romanya’dan gelen bir gruptan İstanbul’da kızamık bulaşı gerçekleşmiş olup, daha sonraki süreçte bu vakalardan diğer iller de etkilenmiş ve 2012 yılında 349, 2013 yılında ise 7 bin 405 vakaya ulaşan bir vaka artışı ortaya çıkmıştır” denildi.

Suriye’den gelen sığınmacıların kızamık aşılarının olmamasının veya eksik olmasının virüs dolaşımının devamlılığında rol oynayabileceği kaydedilen açıklamada, Suriyelilerin kaldığı kamplarda Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri kapsamında aşılama çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Diğer çocukluk çağı aşılarının da ülke de uygulandığı şekliyle Suriyeli misafir çocuklara uygulandığı ifade edildi. Kamp dışındaki Suriyeli misafirlerin de aile sağlığı merkezlerine başvuruları ya da sahada tespit edilmeleri halinde aşıları ücretsiz olarak uygulandığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bakanlığımız tarafından ülke genelinde ve nüfus hareketlerinin yoğun olduğu bölgeler başta olmak üzere hastalık bulaşı açısından riskli tüm bölgelerde Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda yürütülen müdahale çalışmaları ile vaka artışı büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır. 2014 yılının başlarından itibaren vaka sayıları oldukça azalmış olup 2014 yılında kızamık vaka sayısı 530 vaka ile sınırlı kalmıştır. Son üç aylık dönemde ise kızamık vakası bildirilmemiştir. Virüs dolaşımının tamamen durdurulması için çalışmalara devam edilmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunulur.”