Karaman’da toplu taşıma sektöründe faaliyetlerine devam eden Doğuş Turizm’in yetkilisi Ali Irılmazkol, yeni tip koronavirüs salgının önüne geçilmesi amacıyla yaptığı araştırmalar sonucu, Denizli’de bakteriler ve virüslere karşı üretilen UV-OZ cihazını keşfetti.

Keşfettiği UV-OZ cihazın çalışma prensibini anlatan Ali Irılmazkol, kendine ait servis araçlarında kullanmaya başladı. Irılmazkol, ayrıca Türkiye bu cihazı ilk olarak Karaman'da kullandığını da belirtti.

Denizli'de bulunan Meslek Lisesi Teknobil Koleji, pandemi sebebiyle ortam havasını temizleyen ve koronavirüse karşı etkili olan bir cihaz üretmek için kolları sıvamıştı.

Kendi okullarında kullanmayı amaçlayarak geliştirilen cihaz, içine aldığı havayı UVC ışığı ve ozon gazından geçmesinin ardından tekrar ortama salınıyor. 5 ay boyunca 132 sayfa test sonucu farklı prototip üzerinde deneme yapan öğretmenler, sonuca ulaştı. Yapılan uygunluk testlerinde UV-OZ adı verilen cihaz, 250 metreküp havaya sahip bir alanda 54 dakika içerisinde yüzde 99,9'luk başarı sağlaması ise bütün dikkatleri üzerine çekti.

PRİZDE BİLE BAKTERİ BARINDIRMIYOR

Cihaz hakkında gazetemize bilgi veren Ali Irılmazkol, yaptığı açıklamada; “Teknobil Koleji’nde üretilen UV-OZ iki devrede çalışıyor. İlk devrede UV ışını ile çalışan makinemiz havanın içerisindeki mikrop ve bakterileri öldürüp tekrar temiz hava olarak veriyor. İkinci devrede ise ozan gazıyla dezenfekte işlemi yapıyor.

Şuanda bilim adamları da koronavirüs tedavisinde ozon gazının kullanıldığını söylemeye başladı. Bütün her yerdeki mikrobu UV-OZ cihazı, elektrik prizinde bile bakteri barındırmıyor” dedi

UV-OZ cihazı için, 0 542 307 81 86 numaralı telefonu ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz