İlaçta Yerlileştirme Projesi'nin detaylarını paylaşan Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin ilaç üretiminde dünya standartlarında üretim yapabilecek altyapı ve kapasiteye sahip bulunduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de mevcut kapasitenin yüzde 65-70'inin kullanıldığını bildiren Yıldırım, şunları kaydetti:

“İlaçta yerlileştirme projemizle 2017'de tükettiğimiz her 100 kutu ilacın 80'ini yerli üretmeyi başardık. 2017'de ilaca harcadığımız her 100 liranın 45 lirasını ise yerli ilaca harcadık. Proje sonunda Türkiye'de üretilebileceğini öngördüğümüz ilacın değeri 6,1 milyar lira. Daha önce yurt dışına aktarılan bu rakam artık milli ekonomiye akacak. İlaçta cari açığı azaltmak amacıyla 2016'da başlatılan çalışmalar kapsamında değeri 2,2 milyar lira olan 375 ürün 2017'de yerlileştirildi. Şimdiye kadar yerlileşen ilaçların toplam değeri yaklaşık 3 milyar lira olurken, ilaç sayısı ise böylece 577 adede yükselmiş oldu. Hedefimiz önümüzdeki süreçte ilaçta yüzde yüz yerlileştirmeyi sağlayabilmek. Bu stratejik katkıyla ilaçta ithali sona erdirip imale geçişi sağlayınca dövize bağımlılığımız ortadan kalkacak. Türkiye ayrıca bu adımla yeni istihdamların da kapılarını açmış olacak.”

KARAMANLI DOKTORUN HAYALİ GERÇEKLEŞECEK

Başbakan Yıldırım’ın bu açıklamalarının üzerine Karaman’da görev yapan bir bayan doktorun hayalini gerçekleştirecek.

Bayan doktorun 16 yıl önce annesinin kendi imkanları ile yaptığı yanık kreminden ilham alarak geliştirdiği ve yara izi bırakmadan kısa sürede tedavi eden ilacın da yerli üretime tabi tutulması düşünülüyor. Şu anda eczanelerde ücretli olarak satılan kremin, reçete ile satılması için mücadele veren bayan doktorun halkı için verdiği emekleri, Başbakan Yıldırım’ın müjdesiyle karşılığını bulması bekleniyor.