Benlerin büyük çoğunluğu iyi huyludur. Ancak bazı benlerin kanserleşme riski bulunmaktadır. Kanserli benin alınmasında sağlık açısından herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Çünkü kanserli benlerin tedavisi benin alınması ile yapılmaktadır. Hatta benlerin alınması olası kanserleşme riskini de ortadan kaldırmaktadır. Ancak sayıca çok ve alınması estetik açıdan uygun olmayan benlerin takibi gerekir.

Benler genel olarak rahatsız etmeyen bir durum olarak görülmektedir. Kişinin özellikle el ve kol gibi uzuvlarında bulunan benler takılma gibi nedenlerle rahatsızlık riskine neden olabilmektedir. Bununla birlikte tüm ben oluşumlarının zararsız olduğunu düşünmemek gerekmektedir. Bazı benler kanser riski oluşturmaktadır. Bu nedenle simetrik olmayan, kısa süre önce koyulaşan veya hızlı büyüyen benler risk faktörü olarak değerlendirilmeli ve derhal bir cilt doktoruna başvuru yapılmalıdır.

BENLER HANGİ DURUMDA TEHLİKELİ OLABİLİR?

Cilt kanseri riski taşıyan benler genellikle boyut ve renk açısından değişir.Sahip olduğunuz tüm benleri izlemek içik aşağıdaki maddeleri takip etmeniz çok önemlidir.

ASİMETRİ: Simetrik olmayan ben

SINIR: Sınırları tam olarak belirgin olamayan benler

RENK: Kısa süre önce koyulaşan benler

ÇAP: Çapı 0,5cm'den büyük veya hızla büyüyen benler

KABARTI: Üst yüzeyi kabararak yükselmiş olan benler

Benlerinizden birinde ya da birkaçında bu tür belirtileri fark ederseniz, derhal bir cilt doktoruna başvurmanız gereklidir.

AMELİYATSIZ BEN TEDAVİ TEKNİKLERİ NELERDİR?

Benin ameliyat ile alınması durumunda kişinin cildinde küçük de olsa dikiş izi kaldığı için genellikle ameliyatsız teknolojik yöntemler tercih edilmektedir. Bunun yanında ameliyatsız ben tedavilerinin genel olarak iyi huylu benler için tercih edildiğini de söylemek gerekmektedir.

Benler ameliyatsız olarak krioterapi, plazma tedavisi, radyo frekans,lazer ve elektro koter gibi tekniklerle alınmaktadır. Benin hangi teknikle alınacağı benin yapısına göre doktor tarafından belirlenmektedir.

PLAZMAPEN İLE BEN ALMA:Cerrahi olmayan; dolayısıyla ameliyatsız estetik çözümlerindendir. Alındıktan sonra histopatolojik incelemeye ihtiyaç duymadığımız, yani iyi huylu ben veya deri lezyonlarının alındığı bir plazma koterizasyon işlemidir.

Deride derin yerleşimli olmayan iyi  huylu ve çok büyük olmayan benler, Plazmapen ile ben alma yöntemiyle tedavi edilebilir. Benin plazmapen ile alınmaya uygunolup olmadığına dermatolog karar vermelidir. Bunun için bazen sadece fizik muayene yeterli iken bazen de Dermatoskopik incelemeye ihtiyaç duyarız. Fizik muayene ve Dermatoskopik inceleme ile iyi huylu olduğu anlaşılan ve alınmasında herhangi bir risk olmayan benler Plazma Koter Plexr ile kolayca ve iz kalmadan alınabilir. Vücutta bulunan tüm benlerin söz konusu uygulama ile alınması mümkün değildir. Ancak iyi huylu benler, bu yöntem kullanılarak tedavi edilebilmektedir.

PLAZMAPEN İLE BEN ALMA UYGULAMASI

Benlerin iyi huylu olup olmadığı Dermatolojik muayene ile tespit edildikten sonra plazmapen uygulanmasına karar verilir. Küçük ve derin yerleşimli olmayan yani epidermiste bulunan benlerde, tedavi edildikten sonra iz kalmaz. Biraz daha derin yerleşimli olan ve boyut olarak büyük benlerde iz kalma ihtimali daha fazladır fakat genellikle diğer işlemlere göre daha az ve kabul edilebilir iz kalır. Plazmapen ile ben alma işlemi, benlerin oluşturduğu estetik olmayan görüntüden kurtulma yollarından biridir. Plazmapen ile alınamayacak kadar büyük olan ve histopatolojik inceleme gerektiren benler cerrahi olarak alınmalıdır.

Genel itibarıyla tek seansta bitirilen uygulama, ihtiyaç duyulursa yeni seanslarla desteklenebilir.  Uygulama esnasında cihaz, ben üzerinde gezdirilir ve ben, buharlaşmaya başlar. İşlem cilt düzeyine ulaşılana kadar sürdürülür. Benin alınmasıyla birlikte bölgede ben büyüklüğünde bir yara meydana gelir ve bu yara ortalama bir haftada iyileşir. Kabuğun düşmesiyle birlikte ciltte pembelik oluşur, bu da 2 hafta ile 2 ay arasındaki bir sürede normal cilt rengine döner. Uygulama, kabarık olan benlere ve et benlerine de uygulanabilir.

KOTER TEDAVİSİ:

Koter cihazı elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren güçlü bir cihazdır. Yüksek ısısının kullanıldığı alanlardan birisi de ben tedavisidir.

Yüksek ısısı sayesinde yüzeysel ve kabarık benlerin ciltten buharlaşmasını sağlar. 

KRİYOTERAPİ

Kriyoterapi hastalıklı bölgenin dondurularak tedavi edilmesidir. Kriyoterapi özel cihazlar vasıtasıyla tahrip edilmek istenen hastalıklı bölgeye sıvı azot gazının uygulanmasıyla yapılır. Dokuya temas eden -196 derece deki sıvı azot dokuyu dondurur. Kısa süreli donma işlemi sonunda doku normal sıcaklığına geri döner. Bu donma-erime sürecinde hasta dokudaki hücreler tahrip olup ölür. Bu ölü hücreler iyileşme sırasında yavaşça atılır ve yerine taze doku oluşur.

Özel Karaman Selçuklu Hastanesi Dermatoloji bölümünde Dermatoskopi ile ben takibi, Plasmapen, Kryoterapi ve Koter cihazı ile ben alınması, Plastik Cerrahi ve Estetik bölümümüzde Estetik Cerrahi ile ben alınması işlemi yapılmaktadır.