“Herkes İçin Yeterli Beslenme Kampanyası” sayesinde Karaman Devlet Hastanesi’nde hastalıkla ilişkili beslenme bozukluğunun önüne geçilerek, hastaların beslenmelerinde kullanılan özel mama miktarlarında artış sağlanmış ve hastaların sağlıklarına daha hızlı kavuşmaları sağlandı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından yürütülen ve pek çok Avrupa ülkesinin de içinde olduğu ONCA Projesi (Optimal Nutritional Care  For All ) (Herkes İçin Yeterli Beslenme) kapsamında geçtiğimiz yıl Karaman Devlet Hastanesi de ülkemizde pilot uygulama hastanesi olarak seçilmişti.

Karaman Devlet Hastanesinde uygulamaya konulan ONCA Projesi ile Devlet Hastanesinde özellikle yoğun bakım hastalarının beslenme bozukluğu ile mücadelede özel mama solüsyonları ile beslenmenin önemi ortaya çıkmış olup özel mamaların kullanım alanı ve miktarları artırıldı.  

Karaman Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Orhan Fesçekoğlu, özel mama solüsyonlarının beslenme yetersizliği olan, ağızdan beslenemeyen hastalara verildiğini,  kurumlarında yoğun bakım ve palyatif bakım ünitesinde yoğun olarak kullanıldığını belirtti. Özellikle beslenmenin ağızdan ya da burundan mideye özel bir boru veya mideye dışarıdan direk takılan özel bir sistem veya bağırsağa dışarıdan takılan özel bir sistem ile hastaya verildiğine dikkat çekti.
Hastane Yöneticisi Op. Dr. Orhan Fesçekoğlu ve beraberinde Beslenme ve Diyetetik Uzmanları Berat Ünüvar ile Aliye Bakırcı’nın yaptıkları açıklamada, özel mama solüsyonları ile (enteral) beslenmenin diğer damardan direkt verilen beslenme solüsyonlarına göre hem daha ucuz hem de daha sağlıklı olduğu vurgulandı. Yetersiz beslenen hastaların hastalıklarının daha ağır seyrettiğini ve komplikasyonların daha fazla geliştiğine dikkat çekerek “bu sebeple hastanede daha uzun süre yatarlar ve hasta bakım maliyetlerini arttırırlar” dedi.

Op. Dr. Fesçekoğlu; “Hastanemiz de özellikle yoğun bakımlarımızda multidisipliner yaklaşımla beraber oluşturulan doktor-diyetisyen-hemşire- eczacı dörtlüsüyle beslenme bozukluğu ile mücadelede adımlar atılmış ve son teknoloji imkânları kullanılmıştır.  Hastanemizde geçen yıla oranla enteral beslenme solüsyonları kullanımında % 160’ın üzerinde artış sağlanmıştır.” dedi.  

Beslenme bozukluğu gelişmiş, yatarak tedavi gören hastalarının beslenmesinde özel olarak kullanılan mamaların sayesinde pek çok rahatsızlığın ya tamamen ortadan kalktığı ya da görülme sıklığının azaldığına dikkat çekerek sağlıklarına daha hızlı kavuşma imkânının sağlandığını söyledi.