Yenilikçi teknolojiyi tıbbi deneyim ile birleştiren radyocerrahi tedavi yöntemi Gamma Knife, beyin tümörlerini bıçak altına yatmadan radyasyon ışınları ile tedavi ediyor.

Beyindeki tümörleri radyasyon ışınları ile yok eden “Gamma Knife” tedavisi hastalara bıçak altına yatmadan tedavi olma imkanı sunuyor. Türkiye’de 8 hastanede bulunan “Gamma Knife” cihazı ile tedavi yöntemi, sağlıklı dokulara zarar vermeden uygulanıyor. Game Knife tedavi yöntemi ile hastalar aynı gün içinde tedavi edilerek hastaneden taburcu oluyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen, 3 aydır Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanan yöntem hakkında şu açıklamalarda bulundu “Gamma Knife, farklı odaklardan gelen kobalt ışınların aynı noktada toplanması sonucu beyindeki ulaşılamayan lezyonları radyoterapi (ışın tedavisi) ile tedavi etmesi yöntemidir. En önemli özelliği, cerrahların ulaşamadığı noktalar, ulaştığı halde tamamını çıkaramadığı tümörler, tümör dışı damar yumakları, dayanılmaz yüz ağrıları gibi farklı fonksiyonel hastalıkların da tedavisinde kullanılmasıdır.”

HANGİ HASTALAR TEDAVİDEN YARARLANABİLİR?

Hastaların şikayetleri doğrultusunda bir yol çizdiklerini ifade eden Prof. Dr. Saffet Tüzgen, “Bu tedavi yöntemini, ulaşılamayan, birden fazla ve beynin farklı yerlerinde bulunan, çok derine yerleşmiş tümörlerde, kanamaya sebep olan damar yumakları, cerrahi olarak çıkartılamayan, yaklaşılamayan, cerrahinin daha ağır komplikasyonlarla seyredebileceğini tahmin ettiğimiz durumlarda uyguluyoruz. Hastanın genel anestezi altında saatlerce bu tedaviyi kaldıramayacağı vakalarda ya da hastanın cerrahiyi reddetmesi durumunda da “Gamma Knife” tedavisi uygulanıyor” diye konuştu.

Hastaların şikayetlerinin hastalığın yerleştiği yere göre değişiklik göstereceğini vurgulayan Prof. Dr. Saffet Tüzgen, “Hasta, bazen basit bir yüz ağrısı, sara nöbeti ya da felçle gelebilir. Klinik durumundan ziyade hastanın muayenesi ve sonunda yaptığımız emar başta olmak üzere diğer görüntüleme yöntemleri ile tayin ederek tedaviye karar veririz” dedi.

“TEDAVİ ÖNCESİ ÖZEL BİR PLANLAMA UYGULANIYOR”

Gamma Knife tedavisi için başvuran hastalara öncelikle fizik muayenesi uygulanarak radyolojik görüntüleri inceleniyor. İşlemin bilgisayar sisteminde gerçekleştiğini söyleyen Prof. Dr. Tüzgen, “İşlem hastaya uygulanmadan önce hastanın filmleri üzerinden ve 3 boyutlu olarak bilgisayar sisteminde verilecek dozlar, ışınların süresi, miktarı, dozajı ile beraber hesaplanıyor. Hesaplanan bu veriler makineye kaydediliyor. Hasta cihazın içeresindeyken bilgisayar sisteminden farklı düğmeler vasıtasıyla farklı odaklardan ışın vererek aynı noktaya düşürülüyor. Tedavi bu ışınlar ile gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.

Tedavi öncesi hasta için bir plan uygulandığını belirten Prof. Dr. Tüzgen, “İşin zor ve önemli tarafı tedavi öncesi yapılan planlamadır. Hekimlik bu noktada devreye giriyor. Doğru bir planlama ile diğer radyoterapi türlerine göre radyoterapinin yan etkisi en aza indirgenmekte, hatta sıfırlanabilmektedir. Yani sağlam beyin dokuları radyasyona maruz bırakılmadığından hiçbir zaman “Gamma Knife” tedavisi ile zarar görmemektedir. Bütün tümörlerin etkili tedavi alabilmesi için tümörün tamamında çok yüksek dozlara çıkılabilmektedir” dedi.

“GAMA KNİFE” TEDAVİSİ SSK TARAFINDAN KARŞILANIYOR

Hastalardan herhangi bir tedavi maliyet farkı almaksızın tedaviyi gerçekleştirdiklerinin altını çizen Tüzgen, “Gamma Knife” tedavisinin maliyeti oldukça yüksektir. Ancak, hükümet tarafında genel sağlık sigortası uygulanmaya başlandıktan sonra bütün hastalar için bu tedavi yöntemi uygulanabilir hale gelmiştir. Bizim üniversitemizde hastalardan herhangi bir fark alınmaksızın baştan sona planlamasından tedavi bitimine kadar, sadece sigortanın ödediği ile bu işlemi bütün hastalarımız yaptırabilmektedir” ifadelerini kullandı.

“YURTDIŞINDAN ÇOK SAYIDA TALEP VAR”

Gamma Knife tedavisinden yararlanmak isteyen hastaların her geçen gün arttığını belirten Tüzgen yurtdışından da tedaviye talep olduğunu ifade etti. Tüzgen sözlerine şöyle devam etti “Hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ancak, hastaların bize doğrudan müracaatı söz konusu olmayabilir. Türkiye’nin her yerindeki beyin cerrahları, nörologlar veya tümörlerle uğraşan diğer arkadaşlarımız hastaları bize göndermektedir. Biz de ilk plan olarak öncelikle hastanın ameliyat olup olamayacağına bakarız. Eğer cerrahi mümkün değilse bu işi uygulamaktayız. Ancak pek çok tümör cinsi de cerrahi uygulanmasına rağmen tamamı çıkarılamamışsa kalan parçalarının daha güzel tedavi edilebilmesi ve imkan varsa yerinde kurutulabilmesi için de Gama Knife uygulanmaktadır. Türkiye’de Tıp, özellikle Beyin Cerrahisi çok önemli noktalara geldi. Balkan ülkelerinden, Üsküp’ten, Kosova’dan hatta Arnavutluk’tan hastalar bize ulaşıp sağlık hizmeti almak istiyorlar. Diğer taraftan Trakya bölgemizden, Kafkaslardan, Irak, İran, Suriye gibi komşu ülkelerden bize çok sayıda hasta müracaat etmektedir.”