Uzun süre bilgisayar ekranına bakmanın “Bilgisayar Görme Sendromu” hastalığına neden olduğunu belirten Dr. Türe, “ Göz kaslarının yorulması ve göz kırpmalarının azalmasına bağlı göz kuruluğu gibi belirtilerle ortaya çıkaran hastalık, ihmal edildiğinde ciddi görme bozukluklarına neden olabiliyor.” Uyarısında bulundu.

Nasıl oluşuyor!

Hastalıkla ilgili detaylı bilgi veren Dr. Türe, “Sürekli bilgisayar kullanımına bağlı olarak artan göz hastalıklarının başında gelen Bilgisayar Görme Sendromu, günümüzdeki göz hastalıklarının önemli bir kısmını oluşturuyor. Gözde odaklanmayı sağlayan kaslarda oluşan yorgunluk, bilgisayar kullanımı sırasında göz kırpma sayısında oluşan belirgin azalma nedeniyle ortaya çıkan göz kuruluğu ile birleşerek Bilgisayar Göreme Sendromu’nun ilk belirtilerini oluşturuyor. Bilgisayar görme sendromu, esas olarak gözlerin ve beynin kağıt üzerinde yazılı karakterlerle bilgisayarda görülen karakterlere farklı tepki vermesinden kaynaklanıyor. Gözlerde kızarıklık, yanma, batma, yorgunluk hissi, odaklanma güçlüğü, çift ve bulanık görme, baş, boyun ve omuz ağrıları bilgisayar görme sendromunun belirtilerini oluşturuyor.” Sözlerini kullandı.

Nasıl korunabiliriz?
Bilgisayar görme sendromundan korunmak için yapılabilecekleri sıralayan Dr. Türe; “Antirefle gözlük ve antirefle bilgisayar ekran filtreleri kullanmak, bilgisayar ekranından yansıyan ışığı azaltmak için bilgisayar masasını pencerelerden ve tavan ışıklarından uzak konumlandırmak, oluşan göz kuruluklarını engellemek için suni göz damlaları ile gözleri nemlendirmek, bilgisayar kullanırken bilinçli olarak sık sık göz kırpmak bilgisayar görme sendromundan korunmanın başlıca yolları. Bu önemlerin yanı sıra bilgisayar kullanıcıları bilgisayar ekranının orta noktasını göz seviyesinin 15 – 20 derece altında, ekran ile arada 50 60 cm mesafe olacak şekilde ayarlayabilir ve ‘20-20-20 kuralı’ olarak adlandırdığımız kuralı uygulayabilirler. Bu kurala göre bilgisayar kullanımı sırasında her 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzağa bakmak hem gözleri dinlendirecek, hem de göz kaslarının gelişmesine fayda sağlayacaktır. Tüm bu tavsiyeler ve önlemler sonrasında şikâyetlerin devam etmesi halinde uzman bir göz doktoruna danışmak gerekli olacaktır.” Önerilerinde bulundu.

Özel Karaman Selçuklu Hastanesi

Göz Hastalıkları Uzmanı

Op.Dr.Hüseyin TÜRE

Merkez Sakabaşı Mh. 860 Sk. No:4 KARAMAN *

 Tel:+90 338 212 93 00-

Fax:+90 338 212 19 09

www.selcuklu.com.tr