Özel Karaman Selçuklu Hastanesi Göz Hastalıkları branşı bünyesinde bulunan görme alanı cihazı merkezi ve çevresel görme kalitesini test eder. Görme alanı taraması testleri glokom, retina hastalıkları ve nörooftalmolojik hastalıklarda özellikle kullanılır, görme sinirinde (optik disk) bulunan sinir liflerinde tahribat yapılabilecek diğer hastalıkların incelenmesinde de faydalı bir testtir. Cihaz, test sonucunu vererek tedavide hangi metotları takip edileceği konusunda hekime fikir verir. Görme alanı incelemesi loş bir odada yapılan ve 15-20 dakika civarında süren bir testtir. Glokom ve diğer optik disk hastalıklarının teşhisleri gibi takipleri de bu inceleme ile yapılabilmektedir.
Glokom Nedir?
Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirlerine zarar verecek düzeyde yüksektir.
Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basıncı hastanın ilk belirtisi olabilir. Göz doktorunca düzenli aralıklarla yapılan muayeneler glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yoldur.
Şiddetli göz ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık ve bulantı, kusma ile karakterize bir tablodur. Acil tedavisi gereklidir. Bebeklikte ve çocukluk çağında izlenen türlerinde gözde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme izlenir.
 Glokom riskini artıran faktörler:
İlerleyen yaş
Ailede glokom öyküsü ( genetik yakınlık)
Sigara
Şeker Hastalığı
Yüksek ya da düşük kan basıncı
Miyopi
Uzun süreli kortizon tedavisi
Göz yaralanmaları
Migren
Bu özelliklere sahip kişilerin glokom yönünden göz muayenelerini yaptırmaları uygun olur.
Glokom tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz. Fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı olunarak, kontrol altında tutulabilir, görme kaybının ilerlemesi engellenebilinir.
Op.Dr.Hüseyin Türe ‘Eğer glokomunuz varsa, hastalığın tedavisi ve izlenmesi hayatınızın geri kalan bölümünde sürekli olarak devam edecektir. Bu nedenle göz doktorunuzun izleme programına düzenli olarak uymanız ve önerilen tedaviyi dikkatle uygulamanız çok önemlidir’. Diye konuştu.