Haber Global’in haberine göre, bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde mRNA teknolojisi kullanarak koronavirüs aşısı geliştiren Pfizer ile BioNTech, üçüncü doz koronavirüsü aşısının ilk sonuçlarını ABD Gıda ve İlaç Dairesi yetkilileri ile paylaştı.

İlk aşamada deneklerin ikinci doz aşıdan altı ile dokuz ay sonra "tazeleme aşısı" olarak adlandırılan üçüncü doz aşıyı olduğu ifade edildi. Sonuçlara göre, üçüncü doz aşıyı olan kişiler hem orjinal koronavirüse hem de Delta varyantına karşı iki doz aşı olanlara kıyasla "belirgin şekilde daha fazla nötr edici antikor" geliştirdi. Deneylerin diğer aşamalarından elde edilen sonuçların da kuruma gönderileceği kaydedildi.

"VERİLER KORUMAYI ARTIRDIĞINI GÖSTERİYOR"

Pfizer tarafından yapılan açıklamada, “Yüksek seviyede bağışıklık yanıtı ile birlikte ilk aşıdan 6 ile 12 ay sonra yapılan üçüncü bir doz aşının bağışıklığı yüksek seviyede tutmaya yardım ettiğini tespit ettik” ifadesi kullanıldı.

BioNTech'in kurucu ve yöneticisi Uğur Şahin açıklamasında, "Virüsün en az bir adım önünde olmak için sürekli çalışıyoruz. Bu nedenle, dünyanın dört bir yanındaki insanların aşımıza erişimini artırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Güçlendirici aşının daha önce aşılanmış kişilerde enfeksiyon ve hastalık oranlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini ve gelecek sezonda virüs varyantlarının yayılmasını daha iyi kontrol edebileceğini söyleyen Şahin, ilk verilerin aşının üçüncü dozunun orjinal virüse ve varyantlarına karşı "yüksek koruma sağlanabileceğini hata bunun da aşılabileceğini" gösterdiğini vurguladı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, geçen hafta bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere üçüncü doz aşı yapılmasına onay vermişti. ABD'de şu ana kadar 330 milyonluk nüfusun yarısından fazlası iki doz aşı oldu. BioNTech/Pfizer aşısı ABD'de acil kullanım onayı almıştı.

BioNTech/Pfizer'in gelecek haftalarda üçüncü doz aşının klinik deneylerinin ilk aşamasından elde edilen sonuçları Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) yanı sıra diğer yetkili kuruluşlara da iletmesi bekleniyor.