VAN (İHA) – Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Organ Nakil Merkezi’nde ilk organ nakli olan hastalar taburcu edildi.

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nden Doç.Dr. Aziz Sümer ile Doç. Dr. Özgür Kemik tarafından ilk böbrek nakli ameliyatı olan iki hasta bugün taburcu edildi. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, böbrek nakil ameliyatı olan Emine Ertem ile Erhan Sarı’yı taburca olmadan önce hastanede ziyaret ederek ‘geçmiş olsun’ dileklerinde bulundu. Ardından bir açıklama yapan Rektör Battal, hastanelerinde ilk defa böbrek nakli ameliyatı yapıldığını hatırlatarak, “Ameliyatlar çok başarılı sonuçlandı. Bugün hastalarımız taburcu edilecek. Bundan sonra da hastaların takipleri yapılacak. Gerçekten bölgemiz için çok önemli. Bu insanlarımız, eğer burada ameliyat yapılmasaydı ya diyalize bağlı olarak ömürlerine devam edecek ya da çok kaliteli bir hayat sürdüremeyeceklerdi. Böbrek nakli düşündüklerinde diğer nakil yapılan üniversiteler veya hastanelere gidip aylarca, belki yıllarca mağdur ve sıkıntı yaşayacaklardı. Ancak, kendi memleketlerinde rahat bir şekilde nakilleri yapıldı. Bugün evlerine gidip kısa bir süre sonra gelip kontrollerini yaptırıp yine evlerine gidip istirahatlarını yapacaklar. Hepiniz biliyorsunuz ki, böbrek nakli olan hastalar uzun süre nerede nakil olduysa ona yakın bir yerde hayatlarını sürdürmesi gerekir” dedi.

Doktorların Van dışındaki bazı hastanelerde uzun süre kurs aldıklarını belirten Battal, “Ondan sonra hastanemizde bu tedavi yöntemini ve böbrek naklini gerçekleştirdiler. Tabi bu böbrek nakli gerçekleştirilirken, sadece genel cerrahi bölümündeki arkadaşların yaptığı bir işler değil. Başta genel cerrahi uzmanımız Aziz Bey ve Özgür Beye teşekkür ediyorum. Çok komple bir iş olduğu için anestezi ekibine, nefroloji ekibine ben teşekkür ediyorum. Yine alt yapıyı hazırlayan başhekimimize de teşekkür ediyorum. Bu bir ekip işidir. Bu ekipte yer alan hemşirelerimize de teşekkür ediyorum. Bundan sonra diğer hastalara ilik nakillerine inşallah adım atacağız” diye konuştu.

Ameliyatları gerçekleştiren Doç. Dr. Aziz Sümer ise, yapılanların bir ekip işi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Organ nakil ameliyatları tek bölüm işi değil. Bunun yanında birçok dalların birlikte hareket etmesiyle mümkündür. Bundan dolayı herkese teşekkür ederim. Öncelikle şunu söylemek gerekir. Bölgemiz, kronik böbrek hastalığı açısından çok fazla hastalığın göründüğü bir bölge. Çünkü kronik böbrek yetmezliği, maalesef çocukluk çağında geçirilen bir sürü enfeksiyonların sonrasından da oluşabilen ve bizim bu bölgede çok görülen bir hastalık. Burada ilk ameliyat olduğundan dolayı hastalarımızda çok ciddi bir çekinme vardı. İki ameliyatın başarılı geçmesinden dolayı şu an müracaatlar çok artmış durumda.”

Böbrek nakli olan Erhan Sarı ile Emine Ertem de çok mutlu olduklarını belirterek ameliyatı yapan doktorlara ve hastane yetkililerine teşekkür etti. Sarı ile Ertem, böbrek nakli olmak isteyen diyalize bağlı hastaların gelip burada rahatlıkla ameliyat olabileceklerini söyledi.