Karaman Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Yurdakul, soluk borusuna yabancı cisim kaçma vakasının sıklıkla görülebildiğine dikkat çekerek olay anında yapılabilecek ilk müdahale yöntemlerini anlattı.

Yurdakul, "Erişkin hastalarda yabancı cisim aspirasyonu dediğimiz, hava yoluna yabancı cisim kaçması durumunda yapılması gereken hareketler aslında çok basit ve etkilidir. Öncelikli olarak, her iki kürek kemiğinin ortasına üç kez kuvvetlice vurarak ilk müdahalemizi yaparız. Daha sonra Heimlich Manevrası dediğimiz, karın bölgesine basınç uygulanma yoluyla yabancı cismin çıkmasını sağlamaya çalışırız. Yabancı cisim çıkıncaya kadar bu hareketi tekrarlayabiliriz. Yapılabilecek en basit müdahale budur" diye konuştu.

HANGİ YAŞ GRUBUNDAKİ ÇOCUKLAR HAVA YOLLARINA YABANCI CİSİM KAÇMASI AÇISINDAN DAHA FAZLA RİSK GRUBUNDA?

Uzmanlar, yabancı cisim aspirasyonunun en sık olduğu yaş grubunun 1 ile 6 yaş arası olduğunu, en sık kaçan maddelerin de fındık, çekirdek, fıstık, küçük şekerler, ceviz, elma, havuç, sosis, üzüm gibi cismin küçük, kaygan yüzeyli, yuvarlak ya da silindirik şekilli olduğuna dikkat çektiler.

Heimlch manevrası bir yaş üzerindeki çocuklara da uygulanabilirken, bir yaşından küçük çocuklar için ise göğüs ve sırta arka arkaya yapılan vuruşlar uygulanmalı.