Op. Dr. Sert açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Servikal smear; kadınlarda rahim ağzından sürüntü alınması olup, ağrısız ve acısız yapılan bir işlemdir. Bu işlemin yapılma amacı; serviks (rahim ağzı) kanserine yol açabilecek öncü lezyonların veya hücre anormalliklerinin önceden tespit edilmesi, kısacası bir tarama testidir.

Bilindiği gibi HPV, (Human Papilloma Virüsü) serviks kanserine neden olarak gösterilmektedir. Enfeksiyonun yaygın olmasına rağmen çoğu kadın, düzenli kontrollerle enfeksiyonu tamamen temizleyebilirken, bir kısmında da 3 ila 5 yıl arasında risk tamamen ortadan kalkmaktadır. Bununla birlikte bazı kadınlar bunu başaramazlar ve HPV’nin yüksek riskli tipleri ile kalıcı enfeksiyon, serviks kanserinin nedeni olur. İlerleyen zamanlarda da cinsel yolla bulaşan bir hastalık halini almasına yol açar.

Tarama; genel olarak kişi cinsel olarak aktif hale geçtikten 3 yıl sonra başlatılmalı ve 21 yaşından geç olmamalıdır. Her yıl yaptırılması gereken smear testi, 3 normal testin ardından ve kişi 30 yaşın üzerinde ise 3 ila 5 yılda bir yaptırılması önerilmektedir.