Bursa Sağlık Müdürlüğü, organ bağışında emeği geçenlere plaket verdi.

Bursa Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’ münasebetiyle Çelik Palas Otel’de düzenlenen programa kamu hastaneleri yöneticileri ile Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Bölümü sorumluları katıldı. Törende organ bağışında emeği geçenlere plaket takdim edildi.

Bursa Sağlık Müdürü Özcan Akan, “Türkiye’de 21 bin 766 hastanın böbrek, 2 bin 126 hastanın karaciğer, 250 hastanın pankreas, 43 hastanın akciğer, 531 hastanın kalp ve 3 bin 472 hastanın kornea nakli bekliyor. Bursa’ya bakacak olursak, iki nakil merkezi bulunan ilimizde bin 35 hastamız böbrek, 113 hastamız karaciğer, 2 hastamız kalp ve 63 hastamız kornea nakli olmayı bekliyor. Bir milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı 2012 yılında Avrupa ülkelerinde ortalama 25-35 arasında iken, ülkemizde sadece 4.9’dur. 2013 yılında da bu rakam ancak 5,4’e çıkarıldı. Bursa bölgesine bakacak olursak, 2011 yılında 4.6 ile Antalya, İzmir ve Ankara’nın ardından 4. sırada bulunan bölgemiz, 2012 yılında İl Sağlık Müdürlüğümüzün ve Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi’nin yaptığı çalışmalar ile milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı 8.8’e yükselerek birinci sıraya yerleşmiştir” dedi.

Dr. Akan, ilk kornea naklini 5 Eylül 2013 tarihinde yapan Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Bankası’nda bugüne kadar bağışlanan 30 korneanın başarılı bir şekilde hastalara nakledildiğini kaydetti. Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde böbrek ve karaciğer nakli merkezi açmak için gerekli hazırlıkların yapıldığını vurgulayan Akan, Uludağ Üniversitesi’nde ruhsatlandırma çalışmaları biten Kalp Nakli Merkezi’nin de açılacağını söyledi.