Hastane yönetiminden yapılan açıklamada, “Rinoplasti burnun dış görümünün düzeltilmesi için yapılan bir operasyondur. Bu işlem bir kaza sonucu deforme olmuş veya doğuştan itibaren istenmeyen bir görünüm kazanmış burun şeklinin düzeltilmesi için yapılabilir. Burnun şekli düzeltilirken aynı zamanda hastada olan burun tıkanıklığı ve nefes alma şikayetleri düzeltilir. Bu işlem sonrasında burnun yüzle uyumlu hale gelmiş olması olması önemlidir. Bu ameliyat burnun tam olarak geliştiği 16 yaşından önce sağlık açısından mecburi durumlar haricinde yapılmaz.

Ameliyattan önce bu işlemi yapacak cerraha hastanın kendi burnunda problemli olarak gördüğü ve düzeltilmesini istediği noktaları belirtmesi önemlidir. Cerrah da hastaya burnun görünümü açısından fikirlerini bildirir ve hastanın gerçekçi bir beklenti içinde olmasını, ameliyattan sonra nerlerin sağlanması ve hastanın hangi beklentilerinin ne kadar gelişececeği hakkında bilgi verir. Sık rinoplasti sebepleri arasında sağa sola eğri burunlar, kemerli burunlar, büyük burunlar ve burun ucunda asimetri olan burunlar vardır. Bu şikayetlerin yanı sıra hastada burun tıkanıklığı olabilir veya olmayabilir.

Eğer sigara içiyorsanız ameliyattan birkaç hafta önce bırakmanız çok iyi olur. Sigara ameliyattan sonraki iyileşmeyi önemli derecede geciktirir. Aspirin ve diğer parsetamol dışında maddeler içeren ağrı kesiciler ameliyattan en az 10 gün önce kesilmelidir. Eğer ağrı kesici kullanmak gerekirse bunu doktora danışıp yapmak gerekir.

Ameliyattan önce değişik açılardan hastanın yüzünün fotoğrafları çekilip kayıt altına alınır.

Rinoplasti genellikle genel anestezi altında yapılır. Uygulanacak cerrahi tekniğe göre burun delikleri arasında küçük bir kesi yapılması gerebilir.

Ameliyat sırasında burun içine dururken ve çıkarılırken ağrı uyandırmayacak silikon tamponlar konur. Burun dışına da alçı veya atel yerleştirilir. Genellikle burun tamponları 3-7. Gün arasında alçı ise 10. Günde çıkarılır. Ameliyat sonrası yüzde hafif veya şiddetli ödem olabilir, gözler morarabilir. İlk birkaç gün yüksek yastıkta yatmak ödemin daha hızlı kaybolmasını sağlar. Burun ödeminin tamamen kaybolması aylar alabilir. Burun ucu da genellikle uyuşuk olup aylar sonra düzelir.


Ameliyattan sonra bir süre dinlenip aktivite azaltılır. Araç sürme, ağır kaldırma ve ağır işler 7-10 gün yapılmaz. 2 hafta boyunca spor yapılmaz. Rinoplasti burnun dış görünümüyle beraber nefes almanın düzeltildiği bir ameliyattır. Burnun güzelleşip yüzle uyumlu hale gelmesi insanın kendine olan güvenini arttırır ve başarılı bir ameliyat sonrası kişi kendiyle daha barışık hale gelir” denildi.