Ceylanpınar Devlet Hastanesi’nde, 19 Kasım Dünya KOAH Günü’ne özel stant açıldı. Stantta KOAH konusunda bilgiler verildi.

Ceylanpınar Devlet Hastanesi girişine, Dünya KOAH Günü olması nedeniyle stant kuruldu. Kurulan stantta vatandaşlara KOAH ile ilgili bilgiler verildi. Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Şerif Kurtuluş, KOAH’ın nedenleri ve KOAH’la mücadeleyle ilgili bilgiler verdi. Kurtuluş KOAH’ın, akciğerin kronik tıkayıcı bir hastalığı olduğunu belirterek, “Hastalık büyük oranda sigara dumanı ve bazı kişilerde diğer zararlı gaz ve parçacıklara bağlı olarak gelişen soluk yollarının mikrobik olmayan iltihap sonucu oluşur. Bu iltihap sonucu hava yolları daralır. Bu iltihapla mücadele etmede yetersiz kalan akciğerlerde giderek ilerleyen geri dönüşümsüz bir harabiyet oluşması durumudur. Hastalığın en önemli belirtileri sinsi başlayan ve giderek şiddetini artıran nefes darlığı ve kronik öksürük ve balgam çıkarmadır. Bu yakınmalar hastalık şiddetinin arttığı ve alevlenme ya da atak olarak adlandırılan dönemlerde daha da belirginleşir. Dünyada ve Türkiye’de her 5 kişiden biri KOAH’tır” diye konuştu.

Kurtuluş, şu bilgileri aktardı: “KOAH’ın en önemli nedeni aktif olarak sigara içicisi olmak ya da pasif olarak dumana kalmaktır. Diğer nedenleri ise; hava kirliliği, meslek nedenleriyle toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalmak, iç ortam hava kirliliği, pasif sigara içiciliği, düşük sosyoekonomik koşullar ve A, C, E vitamin eksikliği bulunan kişilerde KOAH hastalığı belirtileri meydana gelir. KOAH’la mücadelenin en önemli yöntemi sigaranın bırakılması, egzersiz yapılması, iyi ve doğru beslenme ve enerjiyi iyi kullanma ve stresten uzak durmaktır.”