Karaman Devlet Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. Ferhat YAYLACI yaptığı açıklamada ilk günler okula gitmek istemeyen çocukların durumunun aile ve öğretmenler tarafından normal kabul edilebileceğini belirtti.  Ancak, ilerleyen haftalarda da bu isteksizlik devam ediyorsa  “ayrılık kaygısının” söz konusu olabileceğine dikkat çekerek “aileler çocuk bu duruma alışır diye beklemeden okul ve çocuk psikiyatrisi uzmanı ile sorunun çözülmesi konusunda işbirliği yapmalıdır. Okul rehber öğretmenleri bu konuda ilk başvurulacak kişilerdir. Sorunun ele alınmasında ve çözülmesinde güçlük yaşanırsa çocuk psikiyatrisi uzmanlarına başvurmak gerekir” dedi.
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Ferhat YAYLACI yaptığı açıklamada okulun çocuğun hayatında aileden sonra gelen en önemli yerlerden biri olduğunu, çocuğun mutlu ve başarılı bir okul hayatının olması için mutlaka öğretmenleri ile işbirliği içinde olunması gerektiğini hatırlattı.
“Özellikle çocuğu okula ilk kez başlayan anne babalar, çocuğun okula uyumu, okulda tek başına neleri yapıp neleri yapamayacağı ile ilgili kaygı yaşayabilirler. Okula uyumda çocuğun zihinsel, sosyal, öz bakım ve ince-kaba motor becerileri önemlidir. Bu noktada anne babaların gözlemleri önemli olmakla birlikte yetersiz kalabilir. Bu nedenle ilgili beceriler konusunda öğretmenlerin görüşleri alınmalı ve önemsenmelidir.“ diye konuştu.
Uzman Dr. Ferhat YAYLACI okula yeni başlayan çocuklardaki  “ayrılık sürecini” daha kolay atlatabilmek için ebeveynlere konuyla ilgili şu önerileri sundu:
“Öncelikle anne babalar bu süreci daha az kaygılı ve daha kararlı yönetmelidir. Sabırlı olmak, çocuğa zaman tanımak, anlayışlı bir dil kullanmak, normal bir gün gibi davranmak, övgü gibi pekiştireçler ile desteklemek, çocukların anne babalarını hatırlatacak küçük bir nesneyi yanlarında götürmelerine izin vermek gerekmektedir.
Bunların dışında okul saatlerine göre günlük bir rutin oluşturulmalı, uyku saatleri okula uygun olacak şekilde düzenlemeli ve okul için gerekli malzemeler hazırlanmalıdır.”