Geniz Eti nedir?

Geniz eti burun ve boğazın birleşme yerine olan geniz bölgesinde bulunan bir dokudur. Her çocukta bir miktar bulunur. Genellikle 5-7 yaş arası en büyük haline erişse bile özellikle astım ve alerjisi bulunan çocuklarda çok küçük yaşta problem oluşturmaya başlayabilir. Geniz eti bademcik dokusuna benzer bir bağışıklık dokusudur ancak farklıdır. Ağız muayenesinde görülmezler. Bazı çocuklarda problem oluşturabilirler.

Büyüyen veya İltihaplanan Geniz eti hangi şikâyetlere yol açar?

Çocuğunuzda

Burundan nefes alma güçlüğü

Sürekli ağzın açık olması

Gürültülü nefes alma

Uyurken horlama

Uyurken nefesinde düzensizlikler veya birkaç saniye olabilen duraklamalar

Tekrarlayan orta kulak iltihapları

Sürekli tekrarlayan ve antibiyotiksiz düzelmeyen burun akıntıları

Tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları

Bu şikâyetleri olan çocukların bir KBB hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmeleri gereklidir.

Büyüyen veya İltihaplanan Geniz etinin tedavisinde ne yapılır?

Genellikle ilk aşamada antibiyotik ve spreylerle geniz eti düzeltilmeye çalışılır. Hafif burun tıkanıklığı kalması çocuğun uykusunda hafif hırıltı ve horultu olmasının zararı olmadığı kabul edilir. Geniz eti 8 yaşından sonra genellikle yavaşça küçülmeye başlar. Ancak tedaviye rağmen sürekli ağız açıklığı olan, gece zorlukla nefes alan, sık ve düzelmeyen burun ve kulak enfeksiyonları geçiren, sürekli burundan konuşan çocukların zarar görmemesi için ameliyat açısından değerlendirilmeleri gerekir.

Geniz eti için ameliyat hazırlığı nasıl yapılır?

Ameliyat için rutin kan testleri yapılır. Ailenin çocuğu sakinleştirmesi ve çocuğun anlayabileceği derecede ameliyatın faydasının anlatılması ameliyat sürecinde çocuğu rahatlatıcı olacaktır. Ameliyattan sonra daha az hasta olacağını bilmesi ameliyatı daha cesur karşılamasını sağlar. Daha önce ameliyat olmuş birisinin rahatlatıcı ve cesaret verici bilgileri de fayda sağlar.

Ameliyat aşaması ve sonrası

Ameliyat sabahı çocuk geceden sonra hiçbir şey yemeden hastaneye getirilip ameliyat için hazırlanır. Ameliyat genellikle 15-20 dakikayı geçmez ancak çocuğun ameliyat odasından çıkması 1-1.5 saati bulur. Ameliyat ağızdan yapılır. Ameliyattan sonra çocuk 2-4 saat içinde ağızdan gıdalara başlar. Çocukların yaklaşık yarısında ameliyat sonrası kanlı kusma olur, bu normaldir. Gece ciddi nefes kesilmesi olmayan ve çok küçük olmayan çocuklar genellikle akşam taburcu edilir.

Ameliyat sonrası 1-2 gün ağrı olur 4-7 gün içinde azalarak kesilir. Çocukların 3-4 gün sonra okula başlamasında sakınca olmaz. Ancak ilk 7 gün boyunca zorlayıcı aktivite yapmamaları gerekir. Ameliyat sonrası çocukların bol miktarda sıvı almaları gerekir. Özellikle ilk 3 gün içinde katı gıda almazlarsa daha kolay beslenirler. Ameliyattan 7-10 gün sonra ameliyat sonrası kontrol için hastaneye gelmeleri gerekir.