Firmaların numuneyi analize kendilerinin götürdüğü anlaşıldı. Eski markaların tamamı pis çıktı.


Gıda skandallarına her gün bir yenisi ekleniyor. Vatandaşlar artık artık ne yiyip-içeceğini, kime güveneceğini şaşırmış durumda. 41 firma insan ve hayvan dışkılarındaki bakterilerle dolu damacana suları piyasaya vermeye devam ederken; Sağlık Bakanlığı henüz hangi sularda sorun olduğunu açıklamadı.

Evlerde, işyerlerinde 'temiz ve sağlıklı' diye tüketilen suların zehirli çıkması vatandaşları öfkelendirirken; Takvim 3 gündür Sağlık Bakanlığı'na "Sağlığımızla oynayan firmaların isimleri açıklansın" çağrısını yineliyor. Zehirli suları içirenler kasalarını doldururken; hilecilerin damacanaların dolumunu da kontrolsüz yaptığı ortaya çıktı. Öyle ki, dolum sırasında analize tabi tutulmayan suların denetimi de firmanın kendisince yapılıyor. Firmalar suyunu 3 ayda bir analize götürüyor. İçme suyu doldurulan damacanalar Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü ve hıfzıssıhha merkezlerinde ya da bakanlığın 'olur' verdiği laboratuvarlarda analiz ediliyor. Firmalar dolum sırasında analize tabi tutulmuyor.

Firma kendi kendini analiz ediyor. Yönetmelik gereği, üretici, bünyesinde analiz laboratuvarı ve test yapacak uzman çalıştırıyor. Yönetmeliğe göre; bu sular analizlerde sorun olmadığı takdirde 3 aylık periyotlar halinde laboratuvarlarda analiz ediliyor.

ÖZGÜR DENETİM...

Firma analiz yapılacak numuneyi laboratuvara yine kendisi teslim ediyor. Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili, suların sadece şikayet halinde ya da laboratuvar sonuçlarının sorunlu çıkması halinde il sağlık müdürlüğü ekiplerince denetlendiğini ve numune alınarak analiz yapıldığını söyledi. Ancak Takvim'in yayınları üzerine bakanlık ekipleri bu uygulamanın dışında firmalara baskınlar yaparak suları analiz etmeye başladı.

RUHSATSIZ KUYULAR VAR!

Su dolum tesislerinde ise başka skandallar yaşanıyor. Birçok tanınmış firmanın kapasitesinin yetmediği durumlarda bahçe kuyularıyla ve kaynak sularıyla dolum yaptığı öğrenildi. Bahçelere açılan bu kuyulardan elde edilen sulara ise her türlü bakteri ve mikrop karışıyor. Analiz de edilmeyen sular rahatlıkla vatandaşa içirilebiliyor.

Öte yandan, su havzalarına ve kaynakların olduğu bölgelere inşaat yapılması da riski artırıyor. Piyasaya yeni çıkan birkaç firmanın dışında, yapılan analizlerde, tanınmış hemen hemen tüm firmaların sularında sağlığı bozucu mikroplara rastlandı.

KİM BU FİRMALAR?

Takvim, Sağlık Bakanlığı yetkililerine çağrısını yineliyor: "Halkı zehirleyen firmaları açıklayın. Bu listeyi bilmek, su içen herkesin hakkı." Edinilen bilgiye göre; tanınmış ve çokça satış yapan birçok firma da bu listede bulunuyor.

TAKVİM