Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ilk kez yapılan bir operasyonla, kronik pıhtı atması sonucu akciğer ana damarında ’pulmoner hipertansiyon’ ortaya çıkan bir kadın hasta, damarları temizlenerek eski sağlığına kavuşturuldu.

Bursa`da ilk kez Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Biçer ile Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sami Bayram, ’pulmoner endarterektomi’ yöntemiyle kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon tedavisini başarıyla gerçekleştirdi. Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Sümeyye Güllülü’nün başkanlığında kardiyoloji, göğüs hastalıkları, romatoloji, kalp damar cerrahisi, göğüs cerrahisinden öğretim üyelerinin katılımı ile oluşturulan ’Pulmoner Hipertansiyon Konseyi’nde kronik pıhtı atmasına bağlı olarak akciğer damarları içinde kalınlaşma meydana gelerek pulmoner hipertansiyon hastası olan 64 yaşındaki H.Ç.’nin ameliyat olmasına karar verildi.

Daha sonra hastanın pıhtı atması sonucu kalınlaşan damarlarının içi, uzun ve zahmetli bir iş olan ’tromboendarterektomi’ işlemiyle teker teker temizlendi. Uzun süren operasyon sonucunda hastanın pulmoner hipertansiyonu geriledi. Hasta H.Ç. yedi gün hastanede yattıktan sonra sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.