Hafta sonu tamamlanan 25.Ulusal Dermatoloji Kongresi’nde sergilenen son teknoloji ürünü cihazlardan biri, adeta deri altından canlı yayınla görüntü aktaran ve biyopsiye gerek duyulmadan teşhis konulmasını sağlayan dünyadaki tek odaklI lazer mikroskop oldu. Konferansta yapılan deri altının canlı muayene uygulamaları katılımcılardan büyük ilgi gördü.

DÜNYADA TEK CİHAZ

Türkiye’de şu anda sadece Ege Üniversitesi Dermatoloji Bölümü ve İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi’nde kullanılan Lazer odaklı mikroskop hakkında bilgi veren Medikus Genel Müdürü Alper Görür, derinin üstünden, alt tabakaları eşzamanlı olarak ekranda görmeyi sağlayan cihazın dünyada tek olduğunu belirterek, "Kadın doğumcular için ultrason ne kadar önemliyse, dermatologlar için de bu cihaz o kadar önemli. Büyük bir gelişme olan cihaz, yanık tedavilerinde, plastik cerrahide, deri nakillerinde de kullanılabiliyor. Yakında Dermatologlar, Patologlar başta olmak üzere herkesin sahip olacağı bir cihaz" dedi.

KANSER MİYİM DİYE BEKLEMEYE SON

Deri altındaki kan akışını detayı gösterebilmesi sayesinde artık melanom gibi cilt kanserlerinin gözden kaçmayacağını söyleyen Alper Görür, "Cihazımızın halk için en ilginç olan yanı gereksiz biyopsiler çünkü dermatologlara gidiyorlar halkımız bilinçlendi. Yüzlerindeki herhangi lekeden rahatsız olduklarında dermatologlara gidiyorlar. Dermatologlar inceleyip iyi gözükmüyor biyopsi yapalım dediklerinde tabii çok sıkıntılı bir olay. Parça alınıyor biyopsi yapılıyor patolojiye gönderiliyor. Patolojiden 2 veya 4 hafta arasında sonuç çıkıyor. Hastalar bu zaman zarfında uyku uyuyamıyorlar kanser miyim, değil miyim diye: Genelde de yapılan çalışmalarda da yüz 50 civarlarında temiz çıkıyor. Cihaz hastanın bu endişelerini, acıyı ve estetik kaygıyı yaşamalarını belli bir miktarda engelleyecek bir cihaz" şeklinde konuştu.