Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi’nde, diyabet hastalarına hastalık konusunda seminer verildi.

Hastanenin toplantı salonunda gerçekleşen seminerde hastane doktorları İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Dr. Celil Alper Usluoğulları ve Uzm. Dr. Ethem Turgay Cerit tarafından şeker hastalığıyla ilgili hastalara almaları gereken tedbirler konusunda bilgiler verildi.

Diyabet hastalığının büyük bir sorun teşkil ettiğini belirten Usluoğulları, “Diyabet hastalığı artık büyük bir sorun teşkil etmekte, ülkemizde yüzde 13 neredeyse 10 kişiden biri diyabet hastası artık. Özelikle Gaziantep’te bu oran daha yüksek yüzde 20’lerde her 5 kişiden biri artık diyabet hastası ve bunun bir katı kadar da diyabet hastası adayıdır. Bunun için bir farkındalık oluşturmak, hastalarımızda ve şehrimizde yaşayan insanları bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Gaziantep’te diyabet konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Usluoğulları, “Diyabet hastalığı ömür boyu devam eder. İnsanı hemen öldürmeyebilir. Ama yaptığı şeylerle diyalize girme, ayaklarda yaralar oluşturma gibi birçok hastalığa yol açar. Bu hastanın hayatını kendisine zehir eder. Tanı gecikmesi, bizim önerilerimize uymaması bu işi çok zorlaştırıyor. Biz artık Gaziantep’te bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Hastalarımızda biraz eğitim eksikliği var, bilinçlendirme eksikliği var. Biz bunu kapatmak istiyoruz. Bu seminerlerimizi haftada bir yapmayı düşünüyoruz. Çünkü halkımızı bilinçlendirmemiz lazım” diye konuştu.

Hastaların yediklerine ve doktorlarının dediğine uymasıyla diyabetin kontrol altına alınabildiğini belirten Usluoğulları, “Türkiye’de diyalize giren hastaların en çoğu diyabet hastasıdır. Ayağı kesilen en çok diyabet hastası. Kalp hastalarının bir çoğu diyabet hastasıdır. Bunlara zamanında önlem alınırsa hastalar düzgün bir hayat yaşarlar. Aileleri etkilenmez, toplum etkilenmez, ülke ekonomisi etkilenmez. Ülke ekonomisine getirdiği yük de çok fazla. Bu nedenden hastalarımızı bilinçlendirirsek ve tedbirlerimizi alırsak daha çok yol kat edeceğimizi düşünüyoruz. Hastalar geliyor bize diyor benim bir şeyim yok ama kontrol ettiğimizde hastanın şekeri 300 çıkıyor. Hastalar ben böyle yaşamaya alıştım diyor. Halbuki farkına varmadan 5 yıl 15 yıl içinde bu böbrekleri çürüyor. Hastalar biraz yediklerine dikkat etseler doktorların dediğini uygulasalar diyabet hastalığı kontrol altına alınabilir” şeklinde konuştu.

Dr. Ersin Devlet Hastanesi’nin Endokrinoloji uzmanı konusunda çok şanslı olduğunu ifade eden Usluoğulları, “Endokrinoloji uzmanı Türkiye’de 400 civarında var. Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi bu konuda şanslı biz 3 arkadaş buradayız Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı olarak. Bu bir şans biz dahili uzmanıyız aynı zamanda bunun üstüne diyabet ve tiroit için eğitim aldık. Burada 3 doktor olmamız bir şans eğitim hemşiremiz var. Türkiye’de az bulunan hiperbarik tedavisi dediğimiz diyabette ayak tedavisinde kullanılan bir tedavidir, bu cihaz hastanemizde mevcut. Ekipman olarak tamamen yeterliyiz. Hastalar düzgün kontrolle gelseler eğitimlerini alsalar doktorların dediklerini uygulasalar hastanemizde her şey var. Hastane Yöneticimiz Uzm. Dr. İdris Yıldırım’a destek ve katkısından dolayı teşekkür ederiz” açıklamasını yaptı.

Hastanede 14 Kasım ‘Diyabet Günü’ nedeniyle halka açık seminerler düzenleneceği belirtildi.