Memorial Antalya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nde görevli Uzman Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, sinsi bir hastalık olarak seyreden diyabette, risk faktörlerini bilmenin büyük önem taşıdığını belirtti.

Diyabet öncesi dönemin (Pre-diyabet) önemini vurgulayan Uzman Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, “Ailede diyabet hastalığı olması, hipertansiyon, kalp hastalığı ve kolesterol problemi olan kişiler risk grubundadır” dedi.

OBEZİTE ÖNEMLİ FAKTÖR

Toplumda yaygın olarak görülen, hatta çocukluk çağında ortaya çıkan, Tip 2 diyabete neden olan faktörlerin en başında obezitenin geldiğini ifade eden Dr. Yazıcıoğlu, "Şişman (obes) ve çok yemek yiyen (obesus) kelimelerinden türemiş bir kelime olarak obezite vücutta aşırı yağ depolanmasının sonucu ortaya çıkar. Bu yağ deposundan salgılanan hormonlar damar sertliğine, kilo fazlalığına ve diyabete giden yolun temellerini atar” ifadelerini kullandı.

MUTLAKA UZMANA BAŞVURULMALI

Risk faktörlerine sahip kişilerin öncelikle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına başvurması gerektiğini vurgulayan Dr. Yazıcıoğlu, şunları kaydetti:

”Tansiyon, şeker, insülin direnci, kolestrol, tiroid hormonlarının ve böbrek üstü bezleri, karaciğer yağlanması olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu testlerden şeker yükleme testi kişinin pre-diyabetik olup olmadığını; eğer pre-diyabet varsa diyabete ne kadar yakın olduğunu göstermektedir.”

HAYAT TARZI DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

Pre-diyabet döneminde diyabeti önleyici ilaçlar kullanmak gerekebildiğini de anlatan Dr. Yazıcıoğlu, “Fakat ilaç kullanmadan önce hastaların beslenmelerini düzeltmeleri ve bir egzersiz programına başlamaları önerilmektedir. Eğer doğru beslenme, düzenli yapılacak bir egzersiz programını da içerecek şekilde hastalar yaşam tarzlarını kökten değiştirebilirse ilaç kullanımına ihtiyaç kalmayabilir. Egzersiz, diyabet hastalarında sıklıkla etkilenebilen bacak ve kollarda dolaşımı iyileştirirken, kolesterol ve kan basıncını da düşürmektedir” diye konuştu.

ORGANLARDA TAHRİBAT

Diyabetin çeşitli organlarda tahribatlarla istenmeyen sonuçlara kadar ilerleyebildiğine dikkat çeken Uzman Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, şunları söyledi:

”Ancak diyabet konusunda bilinçli hareket edip tedaviye uyum gösteren hastalar yaşam kaliteleri düşmeden hayatlarına devam edebilmektedir. Pre-diyabet döneminde hastalık yakalanabilir ve gerekli önlem alınırsa kan şekeri belirli bir düzeyde tutulabilir. İyi bir takip ve hasta uyumuyla diyabetin korkutan komplikasyonları önlenebilmektedir.”