Diyetisyen Merve Sonay Yalçın, küçük yaşlardaki beslenme düzeninin ileri yaşlardaki beslenme düzeniyle bağlantılı olduğunu belirterek, “O yüzden aile bireylerinin de doğru beslenmesi gerekir ki çocuklar da bunu görüp örnek alsın. Onları kantine çok fazla sürüklememek amacıyla da beslenme çantalarının olması gerekiyor” dedi.

Diyarbakır’da özel bir hastanede görev yapan Diyetisyen Merve Sonay Yalçın, yapılan araştırmalar sonucunda, beslenme düzeninin ileri yaşlardaki beslenme düzeniyle bağlantılı olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Özellikle okul çağındaki çocukların hem bedensel ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri hem de eğitim sürecinde başarılı olabilmeleri için beslenme düzeninin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Yalçın, ebeveynlere uyarılarda bulundu.

“Günde 8-10 bardak su içilmeli”

Sabah kahvaltısında, yumurta ve süt türevleri ile ceviz veya zeytin gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini ifade eden Yalçın, “Yağ bakımından zengin ve iyi yağların olduğu besinlerin olması gerekiyor. Geç uyanma gibi sorunlar varsa da beslenme çantası hazırlanıp bu çantaların içine sebzelerden, peynirden, yumurtadan yoğunluklu güzel bir sandviç hazırlanıp çocukların bunları yanında götürmesi sağlanabilir. Okulda abur cubur tüketimi de olabilir. Bunları da düşünüp evde yapılan sağlıklı keklerden, sevdikleri tatlılardan götürmelerini sağlayabilirsiniz. Onları kantine çok fazla sürüklememek amacıyla beslenme çantalarının olması gerekiyor. Abur cubur dediğimiz şeyler yağlı cipsler, asitli içecekler gibi yiyeceklerdir. Bunlara yönelmemeleri için de ayran, süt veya evde yapılmış meyve suyunu yanında götürebilir. Su tüketimine de çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü çocukta çok hareket olacaktır. Günlük 8-10 bardak kadar su içmeleri önerilir” dedi.

“Kantinlerde süt satımı yapılmalı”

Ebeveynlerin beslenmesinin çocuğu etkilediğine dikkat çeken Yalçın, şunları kaydetti:

“O yüzden aile bireylerinin de doğru beslenmesi gerekir ki çocuklar da bunu görüp örnek alsın. Çünkü beslenme düzeni çocuk yaşta başlar ve ilerleyen yaşlarda da devam edecektir. Öğünlerini atlamamalarının mümkün olduğunca takip edilmesi gerekiyor. Onun dışında çok fazla tuz, yağlı kızartma, cips tarzı besinlerin tüketilmemesi için anne babaların çocuklarını daha sağlıklı bir şekilde beslenmelerini sağlaması gerekiyor. Okul kantinlerinde süt satımı fazla olmuyor. Bunun arttırılması gerekiyor. Yemekhaneli okullarda beslenme değerinin yüksek olduğu yemeklerin yapılması gerekiyor. Okullara da çok büyük görevler düşüyor bu süreçte. Aileler bunu menüleri isteyerek kontrol edebilirler. Bu şekilde çocuklarına beslenme düzeni oluşturmada daha faydalı olabilirler.”