KLİMİK HIV/AIDS Çalışma Grubu Genel Sekreteri, Doç. Dr. Asuman İnan, 2013 yılında 240 bini çocuk olmak üzere 2. 1 milyon yeni HIV/AIDS vakasının ortaya çıktığını açıkladı.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), HIV/AIDS virüsü ile ilgili açıklama yaptı. KLİMİK HIV/AIDS Çalışma Grubu Genel Sekreteri, Doç. Dr. Asuman İnan, “2013 yılında toplam 1, 5 milyon kişi bu hastalık nedeniyle ölmüştür. Ülkemizde hastalığın görülme sıklığı düşük olmasına rağmen, yeni olgu sayısı her yıl artmaktadır. 1985’ten Aralık 2013’e kadar Sağlık Bakanlığı’na toplam 7 bin 606 HIV/AIDS olgusu bildirilmiştir. 2013 yılı 1391 olgu ile en çok yeni olgu saptanan yıl olmuştur. Etkilenen bireylerin yüzde 82’si erkektir ve infeksiyon en sık 30-39 yaş aralığında belirlenmiştir. 2014 yılının ilk 6 ayında, 632 yeni olgu saptanmış olup; bu, bir önceki yılın aynı dönem sayılarından daha fazladır” dedi.

Doç. Dr. İnan, HIV/AIDS’in tanı ve tedavideki ilerlemeler sonucunda artık ölümcül olmadığını belirterek, “Erken tanı ve uygun tedavi ile hastaların beklenen yaşam sürelerini uzatmak, yaşam kalitelerini arttırmak mümkündür. İnfeksiyonun kişiden kişiye bulaşması başlıca korunmasız cinsel temas ve damar içi madde kullanımı sırasında ortak enjektör kullanımı ile olmaktadır. Tek eşlilik, kondom kullanımı gibi uygun yöntemler ile bulaşın önlenmesi ve hastalıktan korunması mümkündür” diye konuştu.

İnan, Birleşmiş Milletler tarafından ilk kez, 1988 yılında 1 Aralık’ın, Dünya AIDS Günü olarak ilan edildiğini belirterek, “Bu günün amacı çeşitli etkinliklerle HIV infeksiyonunun yayılmasına ve AIDS hastalığının artışına karşı farkındalığı arttırmaktır. Her yıl bir slogan belirlenmekte ve hükümetler, sivil toplum örgütleri ve basın aracığıyla konuya dikat çekilmeye çalışılmaktadır. Bu yılın teması ‘Close the Gap’, ‘Açığı Kapa’ olarak belirlenmiştir. Bu slogan ile sıfır infeksiyon hedefine ulaşılabilmesi için, HIV infeksiyonunun ve AIDS hastalığına bağlı ölümlerin önlenmesi, eğitim ve kaynak sağlanması, tanı ve tedaviye erişim konularındaki eksikliklerin giderilmesi gerektiği anlatılmak istenmektedir” şeklinde konuştu. İnan, tanı ve tedavi konusunda çabalarını arttıracaklarını belirterek, “Yine gerek ilgili bakanlıklar ve diğer kamu kuruluşları gerekse ilgili diğer dernekler ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde, damgalama ve ayrımcılığın önlenmesi, infeksiyondan korunma yolları, erken tanı ve tedaviye erişim gibi konularda bilinçlendirme yönündeki çabamızı arttırarak devam ettirmeyi amaçlamaktayız” dedi.