Ardahan’da "Doku ve Organ Bağışının Önemi" konulu konferans düzenlendi. Konferansta vefat eden çocuklarının organlarını bağışlayan aile duygu dolu anlar yaşadı.

Ardahan Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen konferansa Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, Erzurum Bölge Eğitim ve araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Fatih Kaciroğlu, Ardahan İl Emniyet Müdürü Selami Hüner, İlçe Belediye Başkanları, Ardahan Ticaret Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci, Esnaf Odası Başkanı İsmail Kahya, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Ulaş Şentürk, “Bugün burada olmamızın nedeni ülkemiz açısından organ ve doku nakli ile ilgili toplumda farkındalık yaratabilmek, toplumda bu konu ile ilgili bazı soru işaretleri ya da bilgi kirliliğinin önüne geçilmesini sağlamak ve Ardahan olarak bu işe ne kadar katkı koyabileceğimizi görmek” dedi.

Organ nakli ve bağışının önemine değinen Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Fatih Kaciroğlu, “Organ nakli bir tedavi şekli. Her ne kadar basın buna bir şov gözüyle baksa da bu ciddi bir tedavi şekli. Ülkemizde, Karaciğer, böbrek, kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsak, kemik, kemik iliği, tendon, kas, yüz nakli vs gibi dünya neyi yapıyorsa biz onu yapıyoruz. Dünyanın yapmadığı şeyleri de yapıyoruz” dedi.

Ardahan Valisi Ahmet Deniz de, “Böbrek hastaları bir taraftan bir ışık beklerken bir taraftan da ölümü bekliyor. Onun için gerçekten hepimiz gelin bir ışık, bir ümit olalım. Ülkemizde sağlık sektöründe son yıllarda gerçekten dünyaya örnek olacak çok güzel şeyler yapıldı. Ama sınıfta kaldığımız konulardan bir tanesi de maalesef organ nakli. Bu da tamamen bir duyarlılık meselesi, sahip çıkma meselesi ve empati yapma meselesi. Lütfen kendimizi onların yerlerine koyalım, organ nakli bekleyen, ölümü bekleyen insanların yerlerine koyalım. Sevgili Ardahanlılar ümit olalım, ışık olalım, hayata bağış olalım lütfen” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARINI ORGANLARINI BAĞIŞLAYAN AİLENİN DUYGUSAL ANLARI

Konferansa katılan ve 2011 yılında hayatını kaybeden çocuklarının organlarını bağışlayan aile de duygusal anlar yaşadı. Gürbüz Güntekin, yaptığı konuşmada, ’’Vefat eden çocuğumuzun organlarını ailemle beraber karar vererek bağışladık. Allah herkese fırsat versin ve insanlar bu konuda duyarlı olsun. Bu insanlar eğer bir can kurtarıyorsa bin can kurtarmış oluyor” derken anne Ayten Gültekin ise, “Başka anneler benim acımı yaşamasın diye çocuğumun organlarını bağışladım. Buradan herkese sesleniyorum eğer acıma duygusu içinizde varsa diyalize bağlı olan ve başka organ bekleyen hastalar için organlarını bağışlasınlar” dedi.

Gün içerisinde açılan organ bağışı standında 33 kişi organ bağışında bulundu. İl Sağlık Müdürü Dr. Ulaş Şentürk, “Bundan sonra vatandaşlarımız ilçelerde bulunun toplum sağlığı merkezlerinde ve kayıtlı olduğu aile hekimlerinde organ bağışında bulunabilecekler” dedi.